• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JP radikalno bolja, gube tek pola ranijeg

Gubitak javnih preduzeća sa 68,3 milijarde dinara pao na 29,3 milijarde a poslovni gubitak sa 43,4 milijarde na 17,8, kaže državna statistika.

Efikasnost rada u javnim preduzećima je u 2009. poboljšana u odnosu na prethodnu godinu, a sprovedeni postupci racionalizacije i uštede troškova su dali rezultate, izjavio je danas Tanjugu zamenik direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

"Efikasnost je radikalno podignuta u 2009. godini na nivou cele grupe javnih preduzeća. Iako ona gomilaju neto gubitak, ipak je u 2009. godini došlo do značajnog smanjenja ukupnog gubitka u odnosu na 2008. godinu", rekao je Kovačević.

On je dodao da je upoređivanje podataka o poslovanju u odnosu na raniji period veoma važno, jer presek trenutnog stanja u javnim preduzećima ne može da dovede do tačnih ocena da li su ona poslovala dobro ili loše u 2009. godini.

"Naravno, sve ovo ne znači da se javna preduzeća mogu porediti sa ostatkom privrede", dodao je on.

Navodeći da su javna preduzeća i dalje najveći gubitaši, bez obzira što se taj gubitak u kriznoj 2009. godini smanjio, odnosno da "ona gomilaju gubitak i prenose ga u svoj negativni kapital", Kovačević je rekao da je taj problem posebno izražen kod komunalnih preduzeća.

On je ukazao da je naročito problematično to što "taj gubitak u sebi, zapravo, anticipira ili skriveni deficit, koji na kraju dolazi pred budžet države, ili pred budžet lokalne zajednice".

"To je jedna strana medalje, ali druga strana medalje je što ta preduzeća ne mogu da prate investiciono održavanje i što se na taj način njihova osnovna sredstva ne obnavljaju i ne modernizuju. To sve zajedno ukazuje da su javna preduzeća, zapravo, pred jednom prilično urgentnom situacijom u pogledu njihove restrukturacije, transformacije i korporativizacije, što uključuje i privatizaciju", rekao je Kovačević.

Kovačević je naveo da upoređivanje podataka poslovanja u prethodne dve godine ukazuje da je u 2008. godini radilo 588 javnih preduzeća, a 589 u 2009. godini.

"Ukupan broj zaposlenih u tih 589 preduzeća u 2009. godini je bio 162.931, a u 2008. godini 174.662. Ako uporedimo te cifre, videćemo da se smanjio broj zaposlenih. Naravno da je to posledica nekih restukturacija i racionalizacija u javnim preduzećima", rekao je Kovačević.

On je uporedio i bilanse uspeha javnih preduzeća u 2008. i 2009, podsetivši da je u 2008. godini poslovni finansijski dobitak svih ovih preduzeća bio 25,6 milijardi dinara, a gubitak 43,4 milijarde. "Krajnji neto dobitak u 2008. bio je 12 milijardi dinara, a neto gubitak 68,3 milijarde dinara. To znači da su finansijski rashodi bili enormno veliki", precirao je on.

"U 2009. godini, poslovni dobitak svih ovih preduzeća bio je 31,3 milijarde dinara i on se uvećao u odnosu na 2008, a poslovni gubitak je bio 17,84 milijarde dinara. U isto vreme, u 2009. godini, neto dobitak bio je 13,9 milijardi dinara, a neto gubitak bio je 29 milijardi dinara", rekao je on.

"I dalje je neto gubitak bio drastično veći od neto dobitka, ali ispada da se efikasnost poslovanja podigla, i da je neto gubitak pao u 2009, u odnosu na 2008, za više od dva puta", ukazao je on.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image