• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Budvajzer češki, presudio sud pravde EU

Marka piva "budvajzer" (Budweiser) pripada češkoj pivari "Budvar" i američki "Anhojzer Buš" ne može ga prodavati pod tim imenom u EU, presudio je Evropski sud pravde.

Pivara "Anhojzer Buš", prema presudi Evropskog suda pravde, ne može da registruje ime "budvajzer" (Amerikanci ga čitaju "badvajzer") kao zaštitni znak u zemljama EU, presudio je sud EU, podržavši argumente češke firme "Buđejovicki Budvar".

Sud je takođe podsetio da je Kancelarija za harmonizaciju unutrašnjeg tržišta EU odbila da upiše u registar zaštitni znak američke kompanije, upravo stoga što je ime bilo istovetno već registovanom imenu češke firme.

Ceo spor se proteže već više od deset godina, od vremena kada je američka kompanija zatražila registraciju u evropskoj Kancelariji za harmonizaciju. Kancelarija je tada podržala prigovor češke pivare i marku "budvajzer" za piva i druga alkoholna pića nije registrovala.

"Anhojzer Buš" se onda obratio tužbom drugom najvišem sudu Evropske unije gde, u martu prošle godine, takođe nije uspeo.

Pravo na komercijalnu upotrebu izraza "budvajzer" češkoj pivari je bilo već odobreno u Nemačkoj i Austriji, obrazložio je sud tadašnju presudu.

Odluka Suda pravde definitivno stavlja tačku na ceo spor u EU.

Pivara u Buđejovicama (koje se na nemačkom zovu Budweis), koju je nemački doseljenik nazvao "Budvajzer", osnovana je 1895. godine, ali se pivo iz jedne pivare iz istog mesta izvozilo još od 1795 godine. Američki "Anhojzer Buš" je sopstvenu marku "badvajzer" uveo 1876. godine.

Dve pivare se bore oko marke "budvajzer" i njenih različitih varijacija već više od sto godina. Većina sporova je, ipak, novijeg datuma, od kada je "Budvar" povećao izvoz.

"Buđejovicki Budvar" je prošle godine povećao profit pre oporezivanja za dve petine na godišnjem nivou, na 298,6 miliona kruna (12 miliona evra). Četvrtoj češkoj pivari porastao je i promet - za 1,2 odsto, na 2,4 miliona kruna (sto miliona evra).

Sve se to dogodilo u godini kada je ceo sektor proizvodnje piva zabeležio pad. "Ukupan obim prodaje pao je za šest odsto, a samim tim je pao i promet. Našoj pivari je u okviru tih rezultata išlo dobro, jer, iako je došlo do pada prodaje za 2,8 odsto, na 1,2 miliona hektolitara, promet je povećan", rekao je direktor pivare Jirži Boček.

"Budvar" izvozi 45 odsto proizvodnje u inostranstvo, najviše od svih čeških pivara. Njegov udeo u češkom izvozu povećan je sa 15,7 na 19,1 odsto. Izvoz (u 58 zemalja) je pao za 0,3 odsto na godišnjem nivou, što rukovodstvo preduzeća smatra uspehom u vreme ekonomske krize.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image