• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Firme u Srbiji čekaju naplatu 128 dana

Privrednici u Srbiji u proseku čekaju 128 dana da bi naplatili potraživanje i tako su među "najstrpljivijima" u Evropi.

Unija poslodavaca, a prema podacima evropske statistike, Evropske investicone banke i Evropskog instituta za studije u privredi, napominje da je taj prosek kraći za dan u Albaniji, za 24 u Bosni i Hercegovini, 52 u Makedoniji, a skoro četiri puta manji u Hrvatskoj i tri puta u Sloveniji, prenose "Novosti".

Anketa sprovedena među članovima Unije pokazala je da 58,1 odsto od 16.752 firmi i radnji, svoj novac čeka više od 120 dana. Od sedam do 10 odsto svojih potraživanja - nikada ne naplate, jer dužnici odu u stečaj ili im daju nenaplative menice.

U roku od mesec dana do novca dođe ukupno 732 anketirana preduzeća i preduzetnika. Do tri meseca potraživanje čeka 2.484 privrednika, do četiri meseca čak 6.056 njih, a do pet meseci - 5.170. Skoro pola godine novac za svoju robu čeka 3.282, a više od pola godine - 2.074 firme i radnje.

"Iako su mnoge zemlje u okruženju i Evropskoj uniji našle način da ograniče rokove plaćanja i uvedu red u sistem potraživanja uvođenjem zakonskih propisa, Vlada Srbije i druge institucije, sem subvencionisanih kredita, nisu sprovele nikakve druge mere", kažu u Uniji poslodavaca.

Naplata je najsporija, kako kažu u Uniji poslodavaca, u građevinarstvu. Sledi metalska industrija, a tik uz nju je trgovina.

"U građevinarstvu novac čekaju i do godinu dana. Tu je i država dužna, a i veliki investitori stopiraju isplate, jer ide slabo prodaja. Metalska industrija i trgovina su tu negde. Trgovinski lanci plaćaju uglavnom u roku od 120 dana i to je problem malim proizvođačima. Rokovi su se produžili i u turizmu i ugostiteljstvu, a sledi poljoprivreda, hemijska i prerađivačka industrija", kaže Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca, a prenose "Novosti".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image