• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dragin: Salford izazvao nestašicu mleka

Ministar poljoprivrede Saša Dragin izjavio je danas da je nestašicu mleka na srpskom tržištu veštački izazvala kompanija "Imlek".

On, u izjavi za dnevni list "Pres", nije prihvatio optužbe generalnog direktora "Imleka" da je Ministarstvo poljoprivrede odgovorno za nestašicu i poskupljenje sirovog mleka jer daje male i neredovne subvencije.

"Svima je poznato da 'Salford' prodaje 'Imlek' i u interesu im je da prikažu dobru zaradu. Ali ne žele da podignu cenu koju plaćaju poljprivrednicima, nego da tu razliku plati država. Ali naš cilj nije da plaćamo strane investicione fondove, nego da ta sredstva damo seljacima", izjavio je Dragin.

Ministar poljoprivrede naveo je i da "Salford" svuda u regionu otkupljuje mleko po 28 evrocenti, samo u Srbiji po 25".

"Pre nekoliko godina su plaćali 34 dinara, a koliko su puta od tada digli cene mleka i mlečnih proizvoda?Oni imaju monopol i tvrdim da drže 60 odsto srpskog tržišta. Više puta sam od Komisije za zaštitu konkurencije tražio da utvrdi da li 'Salford' ima monopol, i svaki put je to stalo na neki čudan način", podsetio je Dragin.

On je naveo i da nisu tačne tvrdnje "da su subvencije neredovne, jer je isplaćen prvi kvartal, a isplata drugog je pri kraju".

"Mi to plaćamo mlekarama, a one dalje daju poljoprivrednicima. Pravo na subvencije imaju individualni proizvođači i privredna lica. Uz to ministarstvo plaća i 12.500 dinara godišnje po omatičenoj kravi", rekao je Dragin.

On je podsetio da je ministarstvo poljoprivrede donelo još niz mera za subvencije mlekarstva, pa tako za nabavku osnovnog stada država plaća 30 do 40 odsto, kao i da država za nabavku mlekarske opreme daje 30 do 50 odsto.

On je izrazio i očekivanje da na srpskom tržištu umesto "Salforda" vidi "ozbiljnije kompanije sa dugom tradicijom u mlekarstvu, poput "Danona".

"Svakako ne bih voleo da to ponovo bude neki investicioni fond, nego kompanija kojoj je proizvodnja i prerada mleka strateška i osnovna delatnost".

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image