• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Mlekara" iz Subotice i "Imlek" - monopolisti

Komisija za zaštitu konkurencije potvrdila je da su "Mlekara" iz Subotice i "Imlek" iz Beograda zloupotrebili dominantni položaj na tržištu otkupa sirovog mleka u Srbiji.

Na ponovljeni zahtev Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da se utvrdi postojanje monopola na tržištu mleka, Komisija za zaštitu konkurencije donela je rešenje 11. avgusta, a protiv tog rešenja tužbom je ponovo pokrenut upravni spor koji je u toku.

Komisija za zaštitu konkurencije je saopštila da u očekivanju presude Upravnog suda sa pažnjom prati dešavanja na navedenom tržištu, navedeno je u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Ministarstvo poljoprivrede je 11. avgusta saopštilo da je nestašica mleka u Srbiji rezultat špekulativnih radnji investicionog fonda Salford.

Tada je navedeno da je Komisija za zaštitu konkurencije dva puta utvrdila monopolski položaj Salforda na tržištu i da je Ministarstvo poljoprivrede ponovilo zahtev Komisiji za utvrđivanje monopala.

Kompanija "Imlek" saopštila je danas da je njena zarada na otkupu, preradi i prodaji mnogo manja od špekulacija u domaćoj javnosti i navela da od litre svežeg mleka, koje u prodavnicama košta 60 dinara, toj kompaniji ostaje 11 dinara, a od jednog litra dugotrajnog - 18 dinara.

Od litra najprodavanijeg "Imlekovog" svežeg mleka sa 2,8 odsto mlečne masti, kompanija od 60 dinara mora da izdvoji 12 dinara na ime poreza na dodatu vrednost (PDV) i marže trgovini, zatim 11 dinara za troškove sirovine i repromaterijala, 27,5 dinara na ime otkupa sirovog mleka proizvođaču, a tu treba dodati i 2,5 dinara za transport sirovog mleka do mlekare i još sedam dinara za ambalažu.

Tih 11 dinara po litru mleka ostaje "Imleku" da pokrije troškove plata, struje, vode, pare, održavanja, higijene, osiguranja, kontrole kvaliteta, skladištenja, prevoza gotovih proizvoda, goriva, amortizacije, marketinga, prodaje i administracije, kamata, kursnih razlika i drugie troškove.

Od litra dugotrajnog mleka, sa 2,8 odsto mlečne masti koje u maloprodaji košta 79 dinara, "Imleku" čisto ostaje 18 dinara, jer mora da izdvoji 18,5 dinara na ime PDV-a i marže trgovini, osam dinara za troškove sirovine i repromaterijala, 27,5 dinara na ime otkupa sirovog mleka proizvođaču, a tu treba dodati i 2,5 dinara za transport sirovog mleka do mlekare i još 12,5 sedam dinara za ambalažu, navedeno je u saopštenju.

Konzorcijum domaćih proizvođača sirovog mleka zatražio je da cena tog proizvoda bude povećana na najmanje 32 evrocenta po litru (prerađivači su do sada plaćali 26 dinara za litar mleka prve klase), kao i da država poveća premije za mleko i subvencije stočarima.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image