• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Imlek: Veće otkupne i maloprodajne cene mleka

Kompanija "Imlek" će, kako je ranije i najavljivala, od sutra podići otkupnu cenu sirovog mleka za 10 odsto, što će značiti i poskupljenje gotovih proizvoda za pet procenata.

"Cene otkupa će od 15. avgusta biti povećane za 10 odsto, što znači da će naši farmeri za litar sirovog mleka dobijati 28,50 dinara", precizirala je Tanjugu menadžer za odnose sa javnošću "Imleka" Nevena Veselinović, napominjući da "Imlek" ima oko 6.000 kooperanata.

Ona je kazala da je situacija na tržištu mleka takva da je isporuka mleka i dalje otežana i beleži se deficit sirovina, napominjući da je isporuka mleka i mlečnih proizvoda na tržištu Srbije smanjena za 25 odsto.

"Kako bi delimično apsorbovali tu situaciju, mi preusmeravamo veći deo izvoza na Srbiju, kako bi zadovoljili potrebe domaćih potrošača", ukazala je Veselinovićeva.

Komentarišući navode predstavnika određenih udruženja proizvođača mleka iznete prethodnih dana o tome da im je "Imlek" dostavio novi cenovnik, Veselinovićeva je istakla da "to nije tačno i da je reč o dezinformacijama".

"Mi smo sa našim farmerima odavno postigli dogovore i sve što javno najavljujemo je pre toga sa njima već dogovoreno", naglasila je Veselinovićeva, uz napomenu da asocijacije proizvođača i udruženja farmera koje javno istupaju nisu farmeri koji isporučuju mleko "Imleku".

Veselinovićeva je kazala da je povećanje otkupne cene mleka, nažalost kratkoročno rešenje za postojeću situaciju, dodajući da je "Imlek" na probleme prisutne na tržištu mleka upozoravao već duži period, a u poslednje vreme naročito intenzivno.

Ona je istakla da se "Imlek" već godinama bavi ukrupnjavanjem sirovinske baze, farme su potpuno revitalizovane i obnovljene, a takođe se radi i na razvoju kvaliteta mleka, ukazujući da su ulaganja u te namene iznosila 50 miliona evra.

Kako je juče saopštilo Ministarstvo poljoprivrede, Komisija za zaštitu konkurencije donela je rešenje kojim je utvrđena zloupotreba dominantnog položaja akcionarskih društava "Mlekara" iz Subotice i Industrija mleka i mlečnih proizvoda "Imlek" iz Beograda, na tržištu otkupa sirovog mleka na teritoriji Republike Srbije,

Komisija za zaštitu konkurencije je, po dobijanju dopisa, 11. avgusta obavestila Ministarstvo poljoprivrede, da je po rešenju koje je donela 22. maja 2009. godine utvrđena zloupotreba dominantnog položaja od strane "Mlekare" iz Subotice i "Imleka" iz Beograda, na relevantnom tržištu otkupa sirovog mleka na teritoriji Srbije

Komisija za zaštitu konkurencije je navela i da je upravni spor još uvek u toku.

Predsednica Komisije za zaštitu konkurencije Dijana Marković Bajalović smatra, kako su preneli neki domaći mediji, da nije svrsishodno pokrenuti treću istragu pre završetka upravnog spora po drugom rešenju.

"Komisija je prvo rešenje donela krajem 2006. godine, to rešenje je poništeno u sporu po tužbi Slaforda pred Vrhovnim sudom. Nakon toga je komisija početkom 2008. donela novo rešenje. Kada je to rešenje u pitanju još uvek se vodi spor pred Upravnim sudom i u međuvremenu komisja ne može da preduzme ništa dok ne dobije odluku Upravnog suda“, objasnila je ona.

Predsednica Komisije za zaštitu konkurencije je istakla da je zakon u međuvremenu izmenjen, pa čak iako sud odbije žalbu Salforda, sankcija za monopoliste neće biti.

"Što se tiče neke eventualne kazne koja bi se mogla izreći, to nije moguće zato što je to postupak koji je vođen po starom zakonu, po kome su bili nadležni sudovi za prekršaje, po novom zakonu ukinuta je ta mogućnost. Komisija bi jedino mogla da vodi novi postupak i da u tom novom postupku izrekne neku kaznu“, rekla je Marković Bajalović.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image