• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U devizama i dugovi i depoziti

Viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Bojan Marković ocenio je danas da su srpska država, kompanije i građani visoko izloženi deviznom riziku.

"To nije dobro, jer povećava rizike po finansijsku stabilnost u zemlji i za uspeh poslovanja", rekao je Marković u Novom Sadu na skupu sa predstavnicima privrede i bankarskog sektora Vojvodine u Filijali NBS u Novom Sadu.

Prema njegovim rečima, stepen evroizacije u Srbiji izuzetno je visok i u proseku iznosi od 70 do 80 procenata.

Marković je precizirao da je više od 70 odsto zajmova preduzeća u devizama ili sa deviznom klauzulom, dodajući da je 40 odsto depozita srpskih preduzeća u devizama.

Velikom deviznom riziku u Srbiji, kako je istao, jedino nisu izložene poslovne banke.

Marković je naveo da je jedan od strateških ciljeva NBS dinarizacija, pošto će fluktuacija deviznog kursa u Srbiji ostati u dogledno vreme i kretaće se u oba smera.

Zbog toga je, kako je istakao, potrebno naći način da se država odbrani od tog rizika.

Viceguverner NBS je rekao da postoje tri stuba strategije dinarizacije, a to su, kako je naveo, očuvanje makroekonomske stabilnosti, razvoj tržišta dinarskih obveznica i razvoj instrumenata zaštite od deviznog rizika.

Marković je rekao da u Srbiji još nema osnova po kojima bi se odredila prava cena korporativnih dinarskih obveznica, ali je ocenio da će brži razvoj tog tržišta biti alternativni način uzimanja pozajmica, mimo bankarskog sektora.

"Država trenutno ima 90 odsto prihoda u dinarima, a pre krize 97,5 odsto državnih dugova bilo je u devizama. Taj odnos se menja, s obzirom na to da je država polako počela da izdaje dinarske obveznice i oko 15 odsto državnog duga sada je u dinarima, što je mnogo bolje nego pre krize i čini monetarnu politiku Srbije mnogo efikasnijom", rekao je Marković.

Viceguverner je ocenio i da je jedan od najboljih instrumenata zaštite od deviznog rizika za preduzeća, državu i građane zaduživanje u dinarima.

Marković je pozvao sve izvoznike u Srbiji da se zaštite od deviznog rizika.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image