• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF: Srbija vodi odgovornu fiskalnu politiku

Šef misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji Albert Jeger je danas ocenio da je Srbija vodila dobru i odgovornu fiskalnu politiku, saopštila je Vlada Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, na sastanku predstavnika MMF-a sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem i ministarkom finansija Dianom Dragutinović istaknuto je da je od izuzetne važnosti što skorije donošenje Zakona o fiskalnoj odgovornosti.

Narednih dana predstavnici MMF-a analiziraće ekonomsku situaciju sa posebnim osvrtom na planirane prihode i rashode u budžetu, piše u saopštenju Vlade Srbije.

Predsednik Vlade Cvetković i ministarka Dragutinović razgovarali su danas popodne sa Misijom MMF-a koju predvodi Albert Jeger o realizaciji kreditnog stend-baj aranžmana sa tom finansijskom institucijom.

Misija MMF i delegacija Srbije počele su danas pre podne zvanične razgovore o petoj reviziji stend-baj kreditnog aranžmana, vrednosti oko tri milijarde evra.

Zvanični deo pregovora počeo je u 9.00 plenarnom sednicom u Narodnoj banci Srbije (NBS).

Osim guvernera NBS Dejana Šoškića koji predstavlja Srbiju u MMF-u, u razgovorima su učestvovali potpredsednici vlade Mlađan Dinkić, Jovan Krkobabić i Božidar Đelić, ministarka Dragutinović i predsednik Saveta guvernera NBS Boško Živković.

Prema ranijim najavama iz Vlade Srbije i MMF-a, glavna tema nove runde razgovora je Zakon o fiskalnoj odgovornosti, kojim bi Srbija trebalo da definiše nivo do kojeg država može da se zadužuje.



Delegacija MMF-a je u Beograd doputovala 18. avgusta, a tokom razgovora koji će trajati do 31. avgusta, razmatraće se fiskalna, monetarna i makroekonomska kretanja u Srbiji i izvršavanje ranije dogovorenih obaveza.

Kako je najavljeno iz Vlade Srbije, sa MMF-om se više neće razgovarati o izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, pošto je predlog tih izmena upućen Skupštini Srbije.

Iz Vlade Srbije su stigle suprotstavljene poruke oko zahteva MMF-u za povećanje penzija i plata u javnom sektoru.

Ministarstvo finansija ne očekuje probleme u pregovorima pošto je ispunjen dogovor o nivou deficita budžeta u prvoj polovini ove godine i pripremljen Zakon o fiskalnoj odgovornosti koji će biti utanačen tokom naredne dve nedelje.

Uspešna revizija omogućiće Srbiji da povuče novu ratu kredita.

MMF je 15. maja 2009. odobrio Srbiji kreditni stend-baj aranžman od 2,6 milijardi specijalnih prava vučenja, odnosno oko tri milijarde evra.

Iz tog kredita za jačanje deviznih rezervi Srbija je do sada povukla oko 1,45 milijardi evra. Predviđeno je da aranžman traje do aprila 2011. godine.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image