• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Berza i NIS: Građani bogatiji za pet dinara

Prvi dan akcija NIS-a na Beogradskoj berzi završila trgovački dan za jedan dinar skuplja, sa početnih 505 na 506 dinara, pa su toliko bogatiji i građani koji nisu prodali svojih pet besplatnih akcija.

Akcijama NIS-a trgovano je za 39,42 miliona dinara a vlasnike je promenilo 77.944 vlasničkih hartija. Svi građani koji su dobili besplatno po pet akcija naftne industrije a nisu ih danas prodali tako su bogatiji za ukupno pet dinara.

Oni koji su akcije prodali mogli su da budu i u gubitku ali i na nešto vćeem dopbotku jer je na otvaranju cena akcije bila 505 dinara, a tokom trgovine ubeležena je minimalna dnevna cena od 501 dinar i najviša dnevna od 550 dinara.

Današnja zaključna cena biće početna cena u trgovini sutra, od kada će akcija NIS-a moći da tokom trgovine pojeftini do osam ili poskupi do deset odsto.

Na berzanskom segmentu Beogradske berze trguje se radnim danima od 10.00 do 13.00 časova.

Pošte Srbije primile su danas do podneva 34.000 naloga za prodaju besplatnih akcija NIS-a, saopštilo je to javno preduzeće.

Direktorka za novčane usluge Pošta Srbije Svetlana Lešević izjavila je na konferenciji za novinare da je do 9.30 primljeno 15.002 naloga za prodaju i oni su ispostavljeni u današnji sistem trgovanja berze.

Kako je dodala, prijem se nastavlja, a nalozi primljeni posle 9.30 ispostavljaju se na trgovanje sutradan.

Direktor marketinga Maja Batanjski navela je da su najveće gužve bile oko 9.30 u Kraljevu, Kragujevcu, Prokuplju, Boru i Vranju.

"Nema prevelikih gužvi i redova", rekla je Batanjski i dodala da je predaja naloga za prodaju besplatnih akcija moguća od 8.00 do 19.00.

U Poštama Srbije navode da je najveći broj naloga predat po minimalnoj ceni od 505 dinara po akciji i da je period zadržavanje na šalteru kratak, u proseku oko pet minuta.

Kako je rečeno, ne očekuju se velike gužve ni narednih dana. Građani naloge za prodaju mogu predati u oko 1.300 pošta u Srbiji.

Poštanska štedionica će građanima, koji su dobili po pet akcija NIS-a, besplatno pružati brokerske usluge za prodaju tih hartija od vrednosti.

Građani za davanje naloga moraju da ponesu ličnu kartu i tom prilikom kažu koliko akcija žele da prodaju i koja je minimalna cena ispod koje ne žele da prodaju akcije.

Direktor Pošte na Kosovu i Metohiji Ranđel Nojkić rekao je danas da je zahteve za prodaju akcija NIS moguće podneti i u 23 pošte na Kosovu, ali da je prvog dana to učinilo samo 108 grđana.

Nojkić je za Kim Radio iz Čaglavice rekao da među građanima, međutim, nije bilo velikog interesovanja za trgovanje iako je u 11 pošta otvoren po jedan izdvojeni šalter.

"Pripremili smo se da ovu akciju sprovedemo onako kako treba, tako da smo malo i razočarani slabim interesovanjem građana. Gužve nema ni u jednoj od ovih pošti", kazao je Nojkić.



Generalni direktor NIS Kiril Kravčenko izjavio je danas Tanjugu da postignuta cena akcija prvog dana trgovanja odražava današnje raspoloženje kupaca i prodavaca i najavio da će akcije dobiti pravu vrednost posle završetka modernizacije rafinerije u Pančevu.

"Vrednost akcija će određivati tržište, broj onih koji žele da ih prodaju ili kupe. Što se tiče procene vrednosti kompanije, u najskorije vreme će profesionalni igrači na tržištu - banke i brokerske kompanije moći da daju svoje javne ocene i prognoze te vrednosti i moći će da se uporedi koliko se to podudara sa ocenama menadžmenta NIS", rekao je Kravčenko.

"Najznačajniji uticaj na vrednost akcija imaju gubici iz prošlih godina, ali i tekući negativni finansijski rezultati koji su posledica loših makroekonomskih uslova", rekao je on i dodao da NIS radi na sistematskom poboljšanju tekućih rezultata, na modernizaciji proizvodnog kompleksa i strategiji razvoja kompanije.

On je ocenio da će akcije NIS dobiti pravu vrednost posle završetka modernizacije rafinerije u Pančevu i širenja kompanije na tržištu, odnosno u srednjeročnoj i dugoročnoj perspektivi i dodao da radovi na modernizaciji prerađivačkog kompleksa NIS teku u skladu sa planom, a rok završetka je kraj 2012. godine.

Kravčenko je napomenuo da je knjigovodstvena vrednost akcije te kompanije 30. juna 2010. godine iznosila oko 138 dinara, što je značajno manje od nominalne vrednosti, ali i dodao da to ne mora da znači da će realna tržišna vrednost biti ista takva, već da može da bude viša, pošto zavisi od odnosa ponude i tražnje.

Kravčenko je rekao da će "Gaspromnjeft" kao većinski vlasnik biti zainteresovan za otkup akcija malih akcionara i zaposlenih u NIS-u, u skladu sa ugovorom o kupoprodaji 51 odsto akcija NIS-a.

"Gaspromnjeft" je obavezan, prema rečima Kravčenka, da do februara 2011. godine objavi ponudu za preuzimanje akcija svim manjinskim akcionarima NIS-a, po ceni ne manjoj od cene plaćene po akciji iz kontrolnog paketa.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image