• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I drugi dan NIS na 506 dinara (Anketa)

Svoj drugi trgovački dan na Prime marketu Beogradske berze ova hartija završava sa istom cenom kao i juče, uz manje oscilacije nego na dan kada je debitovala.

Ni u nastavku trgovanja akcijama Naftne industrije Srbije nije bilo iznenađenja, pa je hartija rusko-srpske kompanije završila trgavački dan na 506 dinara, nivou na kom ga je i počela.

Oscilacije cene po kojoj su akcije prodavane i kupovane, a prema nalozima koji su davani juče i danas do 9:30 sati, danas su bile manje nego juče pa se ona prema nezvaničnim podacima kretala u rasponu od 500 do 520 dinara.

Obim današnjeg trgovanja dostigao je, prema prvim podacima, 111.228 akcija, što je za preko 33.000 više u odnosu na obim prethodnog dana.

Juče je kolebanje cene bilo mnogo veće, jer je hartija sa početnih 505 dinara padala na 501 dinar, ali i oko podneva poskupljivala do 550 dinara.

U prvom danu listiranja na prestižnom Prime marketu Beogradske berze prodato je ukupno 77.944 akcija (od mogućih 163.060.400 na koliko je podeljen kapital NIS-a), a vrednost prometa ovom hartijom bila je 39.426.131 dinara.

Akcije tog preduzeća ujedno su ostvarile i najveći promet od preko 39,42 miliona dinara. Obim trgovanja deonicama NIS-a dostigao je 78.000 akcija i ukupno 13.824 transakcije.

Direktorka Beogradske berze Gordana Dostanić ranije je, u intervjuu Tanjugu izjavila da se veći promet u trgovini akcijama NIS-a može očekivati od danas, ili od sutra, s obzirom na to da će "Pošta Srbije" danas ispostaviti Berzi naloge koji su u ponedeljak izdati posle 9,30 časova.

"Pošta Srbije" će tokom dana ispostaviti Berzi naloge građana koji imaju pravo na besplatne akcije tog preduzeća izdate do 9,30 časova, a svi nalozi izdati posle tog vremena biće ispostavljeni sutradan.

Kravčenko: Prava vrednost NIS-a nakon modernizacije

Generalni direktor Naftne industrije Srbije (NIS) Kiril Kravčenko izjavio je Tanjugu da postignuta cena akcija NIS-a prvog dana trgovanja na Beogradskoj berzi, odražava raspoloženje kupaca i prodavaca, najavljujući da će akcije NIS-a dobiti pravu vrednost tek posle završetka modernizacije rafinerije u Pančevu, krajem 2012. godine.

"Vrednost akcija će određivati tržište, broj onih koji žele da ih prodaju ili kupe. Što se tiče procene vrednosti kompanije, u najskorije vreme će profesionalni igrači na tržištu - banke i brokerske kompanije moći da daju svoje javne ocene i prognoze te vrednosti i moći će da se uporedi koliko se to podudara sa ocenama menadžmenta NIS-a," rekao je Kravčenko u intervjuu Tanjugu.

"Najznačajniji uticaj na trenutnu vrednost akcija imaju gubici iz prošlih godina, ali i tekući negativni finansijski rezultati koji su posledica loših makroekonomskih uslova," rekao je Kravčenko i dodao da menadžment NIS-a zbog toga radi na sistematskom poboljšanju tekućih rezultata, na modernizaciji proizvodnog kompleksa i strategiji razvoja kompanije.

Kravčenko je napomenuo da je knjigovodstvena vrednost akcije te kompanije 30. juna 2010. godine iznosila oko 138 dinara, što je značajno manje od nominalne vrednosti, ali i dodao da to ne mora da znači da će realna tržišna vrednost biti ista takva, već da može da bude viša, pošto zavisi od odnosa ponude i tražnje.

"NIS danas ima strategiju, koja predviđa aktivni razvoj kompanije u narednim godinama, povećanje efikasnosti, širenje proizvodnje, prerade i mreže prodaje i mi verujemo da će to dovesti do rasta vrednosti akcija, ali ne odmah, već za nekoliko godina," rekao je Kravčenko.

Kravčenko kaže da će menadžment kompanije učiniti sve da u drugoj polovini 2010. niveliše gubitak od 9,6 milijardi dinara, koji je NIS imao u prvih šest meseci ove godine i ukazao da će to, ipak, najviše zavisiti od stabilizacije kursa dinara i sezonskog rasta tržišta u Srbiji.

Kravčenko ističe da je menadžment NIS-a pretpostavljao da će u 2010. doći do izvesnog smanjenja vrednosti dinara, zbog posledica ekonomske krize, ali ne i da će taj pad u prvih šest meseci iznositi skoro 30 odsto.

On je dodao da je kursni gubitak u prvoj polovini 2010. godine bio 15,8 milijardi dinara, koji je poništio dobit od 6,2 milijarde dinara, koju je NIS ostvario u prvom polugođu.

"Mi kupujemo naftu u dolarima, u istoj valuti plaćamo kredite bankama, a u isto vreme vršimo odloženu naplatu u dinarima od prodaje goriva - to su 'makaze' koje seku svu zarađenu dobit," pojasnio je generalni direktor NIS-a.
"Prihod pre odbijanja poreza i dažbina, u prvih šest meseci ove godine, povećan je na 8,4 milijarde dinara ne samo zbog rasta cena, već i zbog prelaska na proizvode sa većom maržom. Imamo pozitivni novčani tok iz poslovanja od 2,6 milijardi dinara, što govori o stabilnom tekućem stanju kompanije, njenoj sposobnosti da finansira tekuće potrebe, uspešno realizujući program investicija u Pančevu," naveo je Kravčenko.

Kada je reč o registraciji imovine NIS-a, on je napomenuo da je do sada na ime kompanije registrovano 22 odsto imovine i izrazio očekivanje da će zajedničkim radom sa Vladom Srbije, kako je planirano, taj proces biti završen do kraja 2011. godine.

Kravčenko je rekao i da proces preregistracije imovine nije direktno povezan sa izlaskom NIS-a na Beogradsku berzu, ali da to pitanje može da utiče na vrednost kompanije.


Anketa

Da li trgujete akcijama NIS-a?

  • Da

    5.5% (17)

  • Ne još

    71.2% (220)

  • Ne znam kako se to radi

    18.12% (56)

  • Nemam akcije

    5.18% (16)



(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image