• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada Srbije i MMF završili razgovore

Delegacije Vlade Srbije i Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) završili su danas zvanične razgovore, povodom pete revizije tekućeg "stend baj" aranžmana.

Sa MMF-om postignut je dogovor da se plate u javnom sektoru i penzije odmrznu od 1. januara 2011, a ne od aprila kako je ranije bilo dogovoreno.

Dogovorom su tokom 2011. predviđena tri usklađivanja, u januaru, aprilu i oktobru, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu finansija.

Kako je rečeno ovoj agenciji, dogovoreno je da se u januaru 2011. plate i penzije uvećaju za šestomesečnu inflaciju ili za nešto manje od tri odsto.

U aprilu će biti korigovane za tromesečnu inflaciju i polovinu ostvarenog rasta bruto domaćeg proizvoda, a u oktobru za šestomesečnu inflaciju.

Ministarka finansija Diana Dragutinović ocenila je u intervjuu za sutrašnji "Ekonomist magazin" da je to "relativno razumno i prihvatljivo rešenje", između predloga Vlade, koji je promovisao ministar ekonomije Mlađan Dinkić, da se plate i penzije odmrznu već u oktobru ove godine i prvobitnog dogovora sa MMF-om da ostanu zamrznute do aprila 2011. godine.

"Prema računici Ministarstva finansija za te namene će u budžetu za 2011. morati da se obezbedi dodatnih 12 milijardi dinara, za oko četiri milijarde dinara više u odnosu na prvobitni dogovor, po kome su plate i penzije trebalo da ostanu nepromenjene do aprila naredne godine", navela je ministarka finansija.

Sa MMF-om je potpuno usaglašen predlog zakona o fiskalnoj odgovornosti, koji će biti dostavljen parlamentu na usvajanje najkasnije do 20. septembra.

Usvajanje tog akta je uslov da Srbija uspešno prođe petu reviziju stend-baj aranžmana sa Fondom, rekla je ona.

Taj zakon će osigurati da u 2011. fiskalni deficit ne bude veći od četiri odsto BDP-a.

Razgovori predstavnika Vlade i Narodne banke Srbije (NBS) sa misijom MMF-a povodom pete revizije tekućeg stendbaj aranžmana su počeli 23. avgusta.

Šef misije Fonda Albert Jeger je tada rekao da je naša zemlja ove godine vodila dobru i odgovornu fisklanu politiku.

Aranžman Srbije i MMF-a o kreditu od oko tri milijarde evra ugovoren je polovinom maja 2009. godine i ističe u aprilu 2011. godine.

Do sada je Srbija iskoristila 1,45 milijardi evra tog kredita za jačanje deviznih rezervi NBS.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image