• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ulja će biti, o ceni se pregovara

Da li će ulje biti 125 ili 145 dinara ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević sutra razgovara sa "Dijamantom", "Viktorija grup", "Invejom" i "Banatom". Ministar poljoprivrede izjavio da nema razloga za nestašicu ulja.

Vodeće uljare u Srbiji poslednjih dana najavljuju poskupljenja svojih proizvoda, uz obrazloženje da je otkupna cena suncokreta ove godine gotovo duplo veća nego lane i iznosi i do 420 evra po toni.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, očekivani rod suncokreta će biti na nivou prošle godine (350.000 tona), ali je otkupna cena znatno viša.

Poljoprivredni proizvođači koji su prošle godine prodavali suncokret za 17 dinara po kilogramu ove godine se mogu nadati ceni od 30 i više dinara za istu količinu, navelo je Ministarstvo.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Dragin izjavio je danas u Kruševcu da nema govora o nestašici jestivog ulja u Srbiji i istakao da će odgovorni za stvaranje veštačke nestašice snositi sankcije.

Dragin je, povodom nestašice jestivog ulja u trgovinama, naglasio da "ne postoji nijedan razlog za nestašicu".

"Odgovorno tvrdim ispred Ministarstva poljoprivrede da će ovogodišnji rod suncokreta biti između 300 i 320 hiljada tona, što je dovoljno za oko 130.000 tona jestivog ulja. Godišnje potrebe Srbije su oko 100.000 tona, od čega 80.000 tona za domaćinštva i 20.000 tona za industriju", precizirao je Dragin.



On je dodao da su prethodne zalihe ulja kod proizvođača iznosile 10.000 tona, a da u robnim rezervama ima oko 8.000 tona, pa je, kako je naveo, jasna računica po kojoj na srpskom tržištu ima 40.000 tona ulja viška.

"Čak i ako se 20.000 tona izveze, opet nam za prelaznu 2011/2012. godinu ostaju zalihe od 20.000 tona, tako da nema govora o nestašici", naglasio je on.

Direktorka Poslovne zajednice za industrijsko bilje Olga Čurović ranije je izjavila Tanjugu da za najave o poskupljenju ulja u maloprodaji nije potrebno drugo obrazloženje osim toga što će "cena sirovina biti duplo veća nego prošle godine".

Kompanija "Viktorija grup" (Victoria Group) saopštila je u četvrtak da će odluku o eventualnoj promeni cene tog proizvoda doneti "onog momenta kada bude poznata konačna otkupna cena suncokreta, koja je ove godine značajno veća od prošlogodišnje".

Ovaj proizvođač je ocenio da je "u ovom trenutku svaka korekcija cene veća od 15 odsto ekonomski neopravdana", dodajući da će cena ulja "iskon" biti formirana na bazi cene sirovine, kao i na bazi berzanskih cena biljnih ulja.

"Trenutno je u Srbiji u toku žetva suncokreta koja će dati oko 300.000 tona suncokreta ili oko 120.000 tona ulja", navela je u saopštenju "Viktorija grup", koja ističe da je "očigledno da ulja ima ne samo za domaću potrošnju, nego da je oko 20 odsto 'tržišni višak', odnosno ulje koje će biti izvezeno".

"Viktorija oil' iz Šida je svojim kapacitetima, kao i kupljenom količinom sirovine u mogućnosti da gotovo celokupno tržište Srbije uredno snabdeva uljem i to po cenama koje su u rangu sa okruženjem kao i cenama sirovog ulja na svetskim berzama", naglašava se u saopštenju koje je potpisao generalni direktor "Viktorija grup" Nikola Vujačić.

Uljari iz Šida su pominjali da svaka cena preko nivoa od oko 125 dinara, nije tržišta dok većina ostalih uljara najavljuju cenu za sledeću nedelju od 145 dinara po litru.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image