• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stiže ulje iz robnih rezervi

Vlada Srbije se bori protiv nestašica i poskupljenja intervencijama iz robnih rezervi. Proizvađi i trgovci kažu da nema nestašica, a ministar privrede da ima i da je to sramota.

Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević izjavio je danas da na tržištu Srbije neće biti nestašice ulja i da će iz robnih rezervi trgovinama uskoro biti isporučeno oko 5.000 tona ulja po ceni od 120 do 125 dinara po litru.

"Vlada Srbije neće dozvoliti nestašicu osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i učiniće sve da ih bude u dovoljnim količinama i po prihvatljivim cenama", rekao je Milosavljević na konferenciji za novinare posle sastanka s proizvođačima ulja.

On je istakao da u robnim rezervama ima ulja za potrebe domaćih potrošača za dva do tri meseca, a da je ovogodišnji rod suncokreta garancija da će ga biti dovoljno i za domaće tržište i za izvoz i u narednom periodu.

"Inspekcijske kontrole su pokazale da uzrok nestašice ulja poslednjih nekoliko dana nisu bile špekulativne radnje i držanje u zalihama te robe već veća potražnja", rekao je Milosavljević i apelovao na građane da ne kupuju ulje u većim količinama nego što im je potrebno

On je istakao da za sada nema potrebe da se ulje interventno uvozi jer očekuje da će domaće uljare obezbediti uredno snabdevanje tržišta.

Fabrika ulja Viktoria oil je, prema rečima Milosavljevića, obećala da će ulje tog proivođača imati cenu od 125 dinara.

U Srbiji se dodišnje troši oko 100.000 tona jestivog ulja, a proizvodnja domaćih uljara je oko 130.000 tona.

Direktor Republičke direkcije za robne rezerve Goran Tasić je najavio da će uskoro biti utvrđena tačna cena po kojoj će se prodavati ulje iz rezervi, o čemu će Vlada Srbije na narednoj sednici doneti odluku.

Prema nalazima tržišne inspekcije koja je, kako je rekla pomoćnica ministra trgovine Lidija Stojanović, obavila 933 kontrole, ulje se proteklih dana prodavalo po ceni od 99 do 154 dinara za litar.

Utvrđene su 23 nepravilnosti koje su se odnosile na neisticanje cene ulja, uglavnom zbog brizine kojoj su trgovci morali da pune rafove tom namirnicom.

Stojanović je objasnila da nije bilo skrivanja proizvoda zbog iščekivanja viših cena, a da je u jednom maloprodajnom objektu utvrđeno sklanjanje određene količine šećera, kao i da su, što se ulja tiče, sve količine sa kojima su trgovci raspolagali bile na rafovima.

Milosavljević je izjavio da postoji mogućnost da se u naredna dva do tri dana pronađe rešenje kako da se tržištu ponude dovoljne količine svežeg mleka.

"Ne mogu u ovom trenutku da kažem precizno šta ćemo preduzeti, ali u naredna dva, tri dana imaćete odgovor i na to pitanje", kazao je Milosavljević, ističući da se "Vlada Srbije na čelu sa premijerom i resorna ministarstva bave i problemom mleka".

On je napomenuo da je primetno da se situacija na tržištu, kada je reč o mleku, "donekle popravila" u odnosu na stanje od pre dve do tri nedelje.

"Ima dovoljno količina dugotrajnih proizvoda na tržištu, još postoji manjak svežeg mleka u ponudi", rekao je Milosavljević i istakao da će, kao i u slučaju jestivog ulja i ostalih životnih namirnica, biti "dovoljnih koiličina mleka na čitavoj teritoriji u svim maloprodajnim objektima".

Predstavnici proizvođača i trgovaca kažu da u snabdevanju tržišta osnovnim prehrambenim proizvodima nema nekih većih problema.

Direktorka marketinga trgovinskog preduzeća "Jabuka" Milena Radulović navela je da lanac "SOS marketa" uljem snabdeva preduzeće "Banat" iz Nove Crnje, kao i da je isporuka redovna i da nema nestašica.

Ona je napomenula da je u tom trgovinskom lancu interno dogovoreno da se kupovina ulja ograniči na tri litre po potrošaču, kako bi svi kupci bili snabdeveni.

Radulović je istakla da svi marketi lanca "Jabuka" raspolažu sa dovoljnim količinama i drugih namirnica, kao što su meso, mleko i hleb.

Predsednik Grupacije klanične industrije u Privrednoj komori Srbije Momir Jovanović naglasio je da smo, kada je reč o mesu, "stalno imali uredno snabdevanje" i da nije bilo nestašica tog proizvoda.

On je podsetio da na tržištu jeste bilo nekih poremećaja cena kako žive stoke, tako i mesa, ali se sada cena kilograma žive svinje "drži tu negde oko 150 dinara".

"Što se tiče cena mesa (u maloprodaji), tu vlada šarenilo, ali su cene na onom nivou na kom jesu", kazao je Jovanović, uz ocenu da se trenutno na tržištu mesa u Srbiji "ništa veliko ne događa".

Komentarišući tražnju za tom životnom namirnicom, Jovanović je kazao da je "dobra, s obzirom na to kakva nam je kupovna moć".

Menadžer za odnose sa javnošću "Imleka" Nevena Veselinović kazala je da se i dalje beleži deficit sirovina, pa je iz tog razloga i isporuka mleka takođe smanjena.

Ona je precizirala da je otkup sirovog mleka smanjen za više od 25 odsto, pa "Imlek" dnevno otkupi oko 640.000 litara sirovog mleka.

"Imlek" otkupljuje sve raspoložive količine sirovog mleka odgovarajućeg kvaliteta od poljoprivrednih proizvođača, a takođe je značajan deo svog izvoza preusmerio na tržište Srbije kako bi zadovoljio domaće potrebe, istakla je ona, i dodala da se u toj kompaniji nadaju stabilizaciji tržišta do decembra.

Kada je reč o snabdevanju tržišta hlebom, predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica izjavio je da tu nema nikakvih zastoja niti očekuje bilo kakve probleme.

Pralica je napomenuo da je kod isporuke brašna stanje "neodređeno, jer pojedini proizvođači imaju različite cene".

On je objasnio da isporuka funkcioniše tako što se avansno plaćaju veće količine brašna, a cene su veće kada se poručuje manja količina brašna.

Dinkić: Za kartele krivične prijave

Dinkić je pozvao sve koji govore o kartelima proizvođača prehrambene robe da "prestanu sa praznom pričom i podnesu krivične prijave".

Predstavnici Ministarstva trgovine Srbije i proizvođača ulja sastali su se danas da razgovaraju o najavljenim poskupljenjima te namirnice, a inspekcije proveravaju da li se ulje namerno drži u zalihama dok se ne primene novi cenovnici.

Predsednica Komisije za zaštitu konkurencije Dijana Marković-Bajalović je potvrdila da Komisija na osnovu saznanja o postojanju kartela u prehrambenoj industriji vodi istragu o tome.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image