• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Po konkurentnosti Srbija 96. u svetu

Na ovogodišnjoj listi Svetskog ekonomskog forumu Srbija pala za još tri mesta, od ex-Ju zemalja gora samo BiH.

Na listi koju tradicionalno pravi Svetski ekonomski forum (World Economic Forum), Srbija je zauzela 96. mesto među 139 zemalja.

Švajcarska je, i u najnovijem rangiranju, ostala najkonkurentnija zemlja sveta, dok su SAD pale sa drugog na četvrto mesto, nakon što su lane izgubile vodeću poziciju.

Švedska, na drugom mestu, i Singapur na trećem, pretekli su ove godine SAD u godišnjem Izveštaju SEF o svetskoj konkurentnosti za 2010/11, preneo je Rojters. ane je taj azijski grad-država bio na trećem, a Švedska na petom mestu.

Među prvih 10 na listi nema novih pridošlica, mada se Nemačka popela na peto, sa prošlogodišnjeg sedmog mesta, a Japan sa osmog, na šesto. Finska je sedma, Holandija osma, Danska deveta i Kanada 10. na rejtingu WEF.

Od zemalja bivše Jugoslavije najbolju poziciju je zadržala Slovenija koja se ove godine našla na 45. mestu, spustivši se sa prošlogodišnje 37. pozicije.

Rejting je pogoršala i Hrvatska koja je pala na 77. sa 72. pozicije, dok je najviše napredovala Crna Gora, koja je zauzela 49. mesto na listi, u poređenju sa 62. lane.

Makedonija se sa 84. popela na 79. poziciju, a Bosna i Hercegovina sa 109, na 102. poziciju na listi najkonkurentnijih zemalja sveta.

Forum je objasnio da su SAD pogoršale rejting zbog povećanih makroekonomskih neuravnoteženosti, slabljenja javnih i privatnih institucija i zabrinutosti zbog stanja na finansijskim tržištima te zemlje.

Švajcarska je zadržala prvo mesto zahvaljujući svom visokom kapacitetu za inovacije i sofisticiranoj poslovnoj kulturi, ukazao je SEF.

Rangiranje je obavljeno na bazi Globalnog indeksa konkurentnosti, uzimajući u obzir različite pokazatelje investicione klime za 139 zemalja sveta.

SEF je međunarodna nevladina organizacija čija je delatnost usmerena na razvoj međunarodne saradnje kako na globalnom nivou, tako i na nivou regiona.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image