• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Biće mleka "već u oktobru"

Smirivanje tržišta se očekuje zbog povećanja ponude sirovina i obećanja bolje politike subvencionisanja, kažu u Imleku. Proizvođači sirovog mleka traže subvenciju od pet evrocenti po litru.

Generalni direktor kompanije "Imlek" Slobodan Petrović izjavio je danas da se stabilizacija tržišta mleka može očekivati već u oktobru, uz povećanje otkupa koje je postepeno počelo i obećanje Ministarstva poljoprivrede da će se promeniti politika subvencionisanja proizvodnje mleka.

"Ranije smo najavljivali da je stabilizacija moguća tek od decembra, a da nije došlo do obećanja povećanja premija, to bi se proteglo na duže, i posle decembra", kazao je Petrović novinarima u Privrednoj komori Srbije.

"Nama je trenutno otkup mleka negde oko 650.000 litara na dnevnom nivou u Srbiji, a bio je pao na 570.000 litara u julu i avgustu", naveo je Petrović, dodajući da je, kada se doda količina iz uvoza, "Imlek" na oko 700.000 litara mleka dnevno.

Udruženje proizvođača mleka Srbije traži od vlade povećanje premija za mleko sa sadašnjih 1,5 dinara na pet dinara po litru i za individualne proizvođače i za velike farme, izjavio je danas predsednik Upravnog odbora tog udruženja Ljubiša Jovanović.

Na skupu "Bela inicijativa" o platformi za izradu programa razvoja mlekarstva u Srbiji koji je održan u Privrednoj komori Srbije (PKS), on je kazao da proizvođači traže pet dinara premije za mleko, jer za početak žele da se vrati na nivo premija od pre dve godine.

"Pet evro centi bi to bio dobar početak", iako bi to i dalje bile najmanje premije za mleko u regionu, rekao je on i pozitivno ocenio najavu Ministarstva poljoprivrede da se u sistem subvencionisanja vrate i veliki proizvodni sistemi.

Investicioni fond "Salford", koji je vlasnik "Imleka" i "Subotičke mlekare" sada, prema rečima Petrovića, dnevno proizvodi oko 830.000 litara.

On je precizirao da "Imlek" domaćem tržištu isporučuje dnevno oko 700.000 kilograma (mleko i sirevi), dok "Subotička mlekara" prerađuje oko 130.000 litara mleka dnevno.

"Mi smo i do sada smanjivali izvoz, od kada smo primetili da će se ova situacija desiti i povećavali uvoz sirovog mleka iz naših prerađivačkih kapaciteta iz Bosne i Hercegovine", naglasio je Petrović.

On je napomenuo da "Imlek" i sada nastavlja sa smanjivanjem isporuka iz njegovih proizvodnih pogona u BiH za Hrvatsku, koja ima dovoljno mleka, i deo tog mleka takođe preusmerava za Srbiju, kao sirovo mleko.

"Govorimo o milion litara sirovog mleka mesečno iz BiH i o nekih 20 odsto smanjenja izvoza", kazao je on, dodajući da je "Imlek" praktično prestao da izvozi u BiH i Makedoniju, gde ima svoje proizvodne kapacitete, osim minimalnih količina specifičnih proizvoda koje se ne mogu tamo proizvoditi.

On je dodao i da je tržišno učešće "Imleka" oko 30 odsto na ukupnom tržištu mleka, a na tržištu pasterizovanog ("kratkotrajnog") mleka koje se najviše pije u Srbiji, koje čini 46 odsto ukupnog tržišta mleka, ispod 20 odsto.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i kompanije "Imlek" dogovorili su se da "Imlek" obezbedi dovoljne količine mlečnih proizvoda kako bi se rešio problem sa kojim se stanovnici Srbije suočavaju već mesec dana, saopšteno je ranije iz Ministarstva.

Kako je navedeno, "Imlek" se na to obavezao na sinoćnjem sastanku na kome su razmatrana dva akutna problema u sektoru proizvodnje mleka koji moraju hitno da se reše, a to su finansijski položaj poljoprivrednih proizvođača u sektoru mlekarstva i nesmetano snabdevanje tržišta dovoljnim količinama mleka.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image