• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prihod od telekomunikacija 1,5 milijardi evra

Ukupan prihod od telekomunikacionih usluga u Srbiji prošle godine iznosio je oko 1,51 milijardi evra i učestvovao je sa 4,76 odsto u bruto društvenom proizvodu zemlje.

PTT Srbija je u 2009. imao prihode od prodaje od 1,30 milijarde evra i neto profit od 313,8 miliona evra, pokazuje rang lista TOP500 najznačajnijih kompanija srednje i istočne Evrope koju je publikovala revizorska kuća Diloit (Deloitte).

PTT Srbija je na toj listi zauzela 101. mesto.

Telekom Srbija je lane ubeležio prihod od prodaje u iznosu od 1,17 milijardi evra i neto profit od 141,7 miliona evra, i po prihodu od prodaje nalazi se na 118. mestu liste TOP500.

Među 10 najznačajnijih kompanija u sektoru telekomunikacija u srednjoj i istočnoj Evropi našle su se mađarska Nokia Komarom, fabrika za proizvodnju mobilnih telefona, sa prihodom od prodaje u 2009. od 3,97 milijardi evra i poljski telekom TPSA sa nešto manjim prihodom.

Mađar Telekom je na četvrtom mestu liste Top10 sa prihodom od prodaje od 2,29 milijardi evra, dok je domaće preduzeće PTT Srbija na desetom mestu.

Godišnja stopa rasta sektora telekomunikacija u periodu od 2005. do 2009. u Srbiji bila je 13 odsto sa trendom stagnacije na tržištu mobilnih telekomunikacija, ili čak opadanja u fiksnoj telefoniji u budućnosti, naglasili su u Diloitu.

Do kraja ove godine, kako procenjuju u toj revizorskoj kući, trebala bi da se okonča prodaja jednog dela državnog kapitala u preduzeću Telekom Srbija.

Očekuje se liberalizacija tržišta, intenzivnija diskusija između regulatora RATEL-a i postojećih kompanija oko zaštite investicija u infrastrukturu vezanu za (širokopojasni) Internet, kao i dalji razvoj on-lajn i drugih usluga iz tog sektora koje su i dalje ispod nivoa usluga u zemljama EU.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image