• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Možemo da kupujemo sve manje

Kupovna moć u julu bila je manja nego u junu, mereno odnosom prosečne plate i vrednostima minimalne i prosečne potrošačke korpe, pokazuje analiza Ministarstva trgovine.

Minimalna potrošačka korpa u julu je poskupela za 0,7 odsto ili za 168 dinara, a prosečna za 1,1 odsto ili 411,35 dinara.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna potrošačka korpa za jul iznosila je 37.825 dinara i za njeno pokriće bilo je potrebno 1,15 prosečne plate što je 34.591 dinar, a za pokriće minimalne korpe vredne 24.125 dinara trebalo je 0,74 prosečne zarade.

U svim gradovima koji se statistički prate, prosečna mesečna neto zarada pokrila je minimalnu potrošačku korpu, a u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu i prosečnu.

Pod uticajem sezone, u julu, promenjena je struktura obe potrošačke korpe, tako da su iz obe isključeni spanać i grašak u mahunama, a uključeni cvekla i zamrznuti grašak.

Takođe, u obe korpe smanjene su količine svežeg mesa i šunkarice dok su količine slatkog kupusa, kisele vode, piva i paradajza povećane.

Cene na malo roba i usluga u julu u proseku su povećane za 0,4 odsto u odnosu na prethodni mesec, a troškovi života su u proseku niži za 0,2 odsto.

Najveći rast cena imale su grupe- obrazovanje za 1,2 odsto, stan, voda, električna energija, gas i druga goriva i transport za po 0,9 odsto. Pad cena zabeležen je u grupi hrana i bezalkoholna pića -1,2 odsto i restorani i hoteli za 0,2 odsto.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image