• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dragin: Ne strahujte od nestašica

Ministar poljoprivrede Saša Dragin poručio je građanima da ne strahuju od novih nestašica prehrambenih proizvoda.

"Građani ne moraju da strahuju od novih nestašica i prehrambenih kriza. Činimo sve da hrane bude dovoljno i da poljoprivrednike niko ne ucenjuje. I u toj borbi smo spremni da 'zaratimo' sa svim kartelima koji pokušavaju da diktiraju cene i izazivaju veštaeke nestašice", izjavio je Dragin u intervjuu za današnje "Novosti".

On je podsetio da je ove godine ukupan rod oko 1,5 miliona tona žita, kolike su i potrebe Srbije, ali su prelazne zalihe oko 500.000 tona - one su rekordne i mogu "da idu u izvoz".

Dragin je rekao da je agrar prva grana srpske privrede koja je izašla iz krize i da je čak i tokom 2009, u vreme najdublje krize, bila jedina grana koja je beležila rast i to od dva odsto.

Ministar Dragin je naglasio da će ovu godinu obeležiti najveći uspeh srpske poljoprivrede kada je reč o izvozu i rastu proizvodnje. Izvoz i rast proizvodnje su u prvih šest meseci za 25 odsto veći u odnosu za 2009, koja je bila rekordna sa dve milijarde evra dolara izvoza i 650 miliona dolara suficita.

"Mi smo jedina zemlja u celom okruženju koja ima suficit u razmeni poljoprivrednih proizvoda sa svetom", dodao je on.

Dragin je rekao da očekuje da tržište mleka bude normalizovano u oktobru.

"Od direktora 'Imleka' Slobodana Petrovića dobili smo uveravanje da će oni povući količine namenjene izvozu i plasirati ih na domaće tržište. Takođe, dogovorili smo se da se cene ubuduće usaglašavaju i sa ostalim otkupljivačima mleka, tako da farmeri koji predaju svoje mleko 'Imleku' neće imati probleme", kazao je on.

Dragin je ponovio da pravih razloga za krizu mleka nema i da su je izazvali isključivo monopolisti.

"Prerađivački sektor mora da shvati da, ako su dve godine kupovali poljoprivredne proizvode po smešno niskim cenama i zaradili duplo više nego što su planirali, sada moraju da podele rizik poslovanja sa građanima i poljoprivrednicima", kazao je Dragin.

Prema njegovim rečima, država je odlučna da građani moraju biti zaštićeni od svih oblika monopola, kartela i čini sve da obezbedi dovoljne količine osnovnih namirnica.

On je obećao da će Ministarstvo poljoprivrede sva sredstva koja budu raspoloživa upotrebiti za podsticanje mlekarske proizvodnje.

"Nadamo se da ćemo za to rebalansom budžeta dobiti oko 1,2 milijarde dinara. Za to imamo podršku premijera, nadamo se da ćemo je dobiti i od ministarstava ekonomije i finansija", rekao je Dragin.

On je podsetio da su ove godine subvencije poljoprivrednicima isplaćene još 15. jula, ranije nego ikad i ta dodatna sredstva su im omogućila da zauzmu bolju poziciju za pregovore sa otkupljivačima.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image