• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šoškić: Sledeće godine manje poskupljenja

Inflacija se od juna vraća postepeno u planirane okvire, izjavio je danas guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić.

U septembru smo imali međugodišnju inflatornu stopu od 6,6 odsto, a planirana je 6,7 odsto, plus-minus dva procenta, objasnio je Šoškić.

Šoškić je rekao, na konferenciji za novinare, da ga brine naredni period zato što je bazna inflacija u proteklom razdoblju bila veća od ukupne inflacije, a na nju je najviše uticao rast cena poljoprivrednih proizvoda.



Guverner NBS je istakao da ga brinu i inflatorna očekivanja, koja se prenose u sledeću godinu, mada se može očekivati i da će cene poljoprivrednih proizvoda u 2011. manje rasti, imajući u vidu da se tokom 2010. osetno uvećane.

Šoškić je najavio da će naša centralna banka pažljivo pratiti situaciju u vezi kretanja inflacije i preduzimati odgovarajuće mere, uključujući i restriktivnu monetarnu politiku, ukoliko rast cena premaši predviđene okvire.

Međugodišnja inflacija u septembru će, prema prognozi NBS, iznositi 7,2 odsto i na nju će najveći uticaj imati rast cena industrijskih prehrambenih proizvoda.

Najavljeno odmrzavanje plata budžetskih korisnika i penzija u januaru iduće godine će, kako je procenio Šoškić, doprineti rastu inflacije u 2011. godini od 0,3 do 0,4 odsto.

Prema rečima guvernera, NBS ostaje pri prognozi da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Srbiji u 2010. godini biti najmanje 1,5 odsto, na šta ukazuju i podaci da je rast industrijske proizvodnje od početka godine bio 4,8 odsto a da je promet na malo u julu, prvi put od kraja 2008. godine, veći i to za dva odsto na međugodišnjem novou.

"Ohrabruju i podaci da je rast izvoza u drugom tromesečju ove godine bio 22 odsto, dok je uzvoz povećan za 11 odsto", rekao je Šoškić i naglasio da se novi model ekonomskog rasta u Srbiji zasniva na rastu izvoza i stranih investicija.

Priliv stranih investicija, kako je ukazao, nije zadovoljavajući jer je njihova neto vrednost u drugom tromesečju bila 140 miliona evra, dok su se preduzeća i banke razdužile u vrednosti od oko 700 miliona evra. Očekivani rast stranih direktnih investicja u 2010. godini je 1,1 milijarda evra.

Šoškić je rekao da je NBS zadovoljna što su devizne rezerve NBS trenutno 10 milijardi evra i da ne planira da povuče sav raspoloživi novac od kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Guverner je najavio da će, ukoliko Bord direktora MMF-a odobri petu reviziju kreditnog aranžmana sa Srbijom, NBS od raspoložive tranše od 380 miliona evra povući samo 55 miliona evra, što sa dosadašnjim povučnim ratama neće dostići kvotu od 300 odsto iznad koje se plaća znatno veća kamata.

Do sada je Srbija ukupno povukla 1,4 milijarde evra kredita vrednog 2,87 milijardi evra.

Premija rizika, na osnovu koje se utvrđuju kamate na pozajmice u inostanstvu, za Srbiju je, kako je naglasio Šoskić, i dalje visoka, što utiče na slabljenje domaće valute.

Dinar je od početka maja ove godine oslabio za šet odsto u odnosu na evro, a NBS je bankama neto prodala 1,24 milijarde evra.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image