• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bajatović: Naš gas nije najskuplji u Evropi

Srbija nema njaskuplji gas u Evropi i gas se ne može nabaviti jeftinije, izjavio je danas u Paraćinu generalni direktor Javnog preduzeća "Srbijagas" Dušan Bajatović.

"Oni koji tvrde suprotno, prosto politički podvaljuju i te izjave u ovom momentu služe više dnevno-političkoj propagandi nekih partija nego što imaju realno uporište u ekonomskim parametrima", rekao je Bajatović Tanjugu u "Srpskoj fabrici stakla".

"Ako je to tako dobar biznis i ako se gas može nabaviti po nižoj ceni, kako to neki tvrde, neka nas demantuju time što će osnovati svoje firme u tom visoko profitabilnom biznisu i pokazati da se gas može nabaviti po nekim drugim cenama", istakao je on.



Srbijagas ima monopolističku poziciju, ne zato što želi, ali "mi se nadamo da ćemo do 2012. godine izaći iz ove pozicije" dodao je on i napomenuo da uz "Srbijagas", sada u Srbiji ima još 37 distributera gasa.

Bajatović je istakao da je "sadašnje poskupljenje gasa više motivisano skokom dolara, za godinu dana 28 odsto, nego što se cena gasa na međunarodnom tržištu menjala.

"Zadnja dva kvartala ove godine cena je bila 350 do 370 dolara za 1.000 metra kubnih, ali je dolar rastao", rekao je Bajatović i napomenuo da to mogu i građani da vide po ratama kredita koje su dizali u evrima.

Bajatović je rekao da se još ne zna da li će Vlada odobriti poskupljenje gasa, ali i da ovo preduzeće ne može da naplati dugove toplana, jer su cene daljinskog grejanja preniske.

"U ovom trenutku se rade analize šta bi poskupljenje gasa, kombinovano sa eventualnim poskupljenjem grejanja, moglo da donese", rekao je Bajatović Tanjugu u Srpskoj fabrici stakla u Paraćinu.

"Pošto ja zastupam interese 'Srbijagasa' moram da kažem da imamo mnogo problema i da već dve godine grejnu sezonu 'iznosimo' tako što se zadužujemo", rekao je on i dodao da "u ovom momentu cena (gasa) nije, sama po sebi, najveći problem, već dugovanje prema 'Srbijagasu'".



Ukoliko gas nije bio plaćen po nižim cenama, kako će biti plaćen po višim, zapitao se Bajatović i ocenio da je najveći problem sa sistemima daljinskog grejanja.

"Mi moramo da kažemo i građanima i Vladi Srbije da po ovim cenama koje imaju daljinski sistemi grejanja, nijedna toplana u našoj zemlji ne može da sakupi dovoljno novca da plati ni gas ni mazut", rekao je Bajatović.

"Sigurno je da će se voditi računa o makroekonomskoj stabilizaciji i svim socijalnim i političkim posledicama", naglasio je Bajatović objašnjavajući kriterijume kojima će se služiti oni koji budu odlučivali o ceni gasa.

Moramo da znamo da su gubici koji nastaju u "Srbijagasu" pre svega zbog neplaćanja i kursnih razlika, istakao je on i objasnio da je "od 2008. godine do sada 'Srbijagas' na kursnim razlikama izgubio 140.000.000 evra, a od početka ove godine zbog rasta kursa evra oko 70.000.000 evra."

"Postavlja se pitanje ko će to da plati nama, možda- 'Srbijagasu' - ne moraju da plate, ali mi moramo platiti dobavljačima, svakog prvog u mesecu, jer gas nije domaći kao električna energija, pa imate elektrane, vodu, ugalj", dodao je Bajatović.

"Gas plaćamo dolarima i ukoliko ne dođe do poskupljenja gasa ostaje pitanje šta tada činiti. Više nije realno očekivati sredstva iz budžeta, jer je budžet što se tiče troškova pod apsolutnom kontrolom Međunarodnog monetarnog fonda, upozorio je čelnik "Srbijagasa".

Ukoliko se ide na nova zaduženja "Srbijagasa", što se sada već čini, onda tražimo da država ponovo izda garancije kompaniji da ne idemo na kratkoročne pozajmice koje više koštaju, kazao je Bajatović.

On je istovremeno ukazao da će se, ukoliko ne dođe do posklupljenja u daljinskim sistemima grejanja, zahtevati rešenje te situacije u trouglu Vlada Srbije - lokalne samouprave - "Srbijagas".

Prema rečima Bajatovića, "Srbijagas" može da se zaduži za još 100.000.000 evra, bez državnih garancija, ali se procenjuje da će nedostajuća sredstva do kraja iduće sezone biti na nivou 200.000.000 evra.

"Neko mora da pomogne da se taj problem reši", istakao je Bajatović, uz napomenu da "to nisu dobre vesti ni za građane ni za vladu".

"Potrebno je da sada svi znaju u čemu suština problema u vezi cene gasa da bi se na kraju pronašlo prihvatljivo rešenje za sve", zaključio je Bajatović.

U Srpskoj fabrici stakla neće biti otpuštanja

Bajatović je danas, prilikom posete "Srpskoj fabrici stakla" u Paraćinu, rekao da u toj firmi, čiji je "Srbijagas" većinski vlasnik, neće biti otpuštanja i najavio novi ciklus investicionih ulaganja od oko 50 miliona evra, kojim će biti zadržane sve celine u fabrici, bez prekida procesa proizvodnje.

Bajatović je izjavio da je bilo nepotrebnih otpuštanja, ali da su ljudi koji su dobili otkaz vraćeni na posao.

On je izjavio da je osnovni cilj "Srbijagasa" da se u naredne dve godine sprovede kompletna investicija, tehnički usaglašena sa kolegama iz "Srpske fabrike stakla".

"Cilj je da sa nekih 40.000 tona dođemo na 120.000, od ukupno 200.000 tona koliko se prodaje na srpskom tržištu, i da supstituišemo uvoz, jer nema razloga da Srbija uvozi 43 miliona evra stakla", rekao je Bajatović.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image