• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Elektrovojvodini duguju 8,2 milijarde dinara

Direktor preduzeća Elektrovojvodina Tomislav Papić izjavio je danas da je dug za korišćenje električne energije u Vojvodini dostigao 8,2 milijarde dinara.

Papić je kazao da je dug preduzeća prethodnih meseci u proseku rastao za 100 miliona dinara mesečno.

On je na konferenciji za novinare rekao da 3,6 milijardi dinara duguju domaćinstava a 4,6 milijardi dinara privreda.

"U Vojvodini oko 200.000 potrošača duguje za korišćenje električne energije, od čega 55.000 njih ima dugove u visini od 10.000 do 15.000 dinara, a oko 38.000 potrošača dužni su od 3.000 do 5.000 dinara", rekao je Papić.

Papić je dodao da je najkritičnija grupa dužnika u domaćinstvima - oko 5.500 potrošača koji duguju preko 100.000 dinara i oni će biti na listi dužnika koji mogu očekivati skoro isključenje sa električne mreže.

Papić je kazao da su dugovanja najveća u privredi, koja spada u grupu prioritetnih potrošača.

Prema njegovim rečima, problem neplaćanja privrede je nemoguće rešiti planskim isključivanjem sa mreže, tako da će dugovanja Elektrovojvodina naplatiti pomoću menica, bankovnih i hipotekarnih garancija.

"Najveći dužnici su Petrohemija i Azotara iz Pančeva koje duguju 600 i 620 miliona dinara, rudnik Kovin koji duguje 72 miliona dinara, Pik Bečej 64 miliona i Petrohemija koja duguje 56 miliona dinara", rekao je Papić.

Papić je ocenio da su gubici u električnoj energiji i dalje najmanji u Vojvodini i da iznose 6,5 odsto, i da više od pola ovih gubitaka odlazi na krađu električne energije, a ostatak na komercijalne gubitke u koje spadaju neispravna i netačno očitana brojila.

Rukovodilac službe za nabavku i prodaju električne energije Branislav Radović najavio je da će od sledećeg meseca početi da se primenjuju novi jednistveni računi za naplatu električne energije.

"Cene i metodologija naplate ostaće isti, ali će od sada računi biti u kovertama i uplatnice, u koje će korisnici sami upisivati iznos uplate, biće njegov sastavni deo", rekao je Radović.

Radović je dodao da će se na računu nalaziti deo koji jasno pokazuje utrošene kilovate, period obračuna, obračunsku snagu, kao i deo koji se odnosi na pretplatu za javni informativni servis.

Elektrovojvodina je najavila i akciju podela štedljivih sijalica potrošačima iz Vojvodine koji redovno izmiruju svoje obaveze, a koji spadaju u grupu najugroženijih korisnika socijalne pomići.

U akciji će učestvovati 5.096 porodica koje će na šalterima Elektrovojvodine moći da preuzmu po dve štedljive sijalice koje će im u zimskom periodu, kada je osvetljenje napotrebnije, po procenama, smanjiti račune za 200 do 300 dinara mesečno.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image