• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za toplu zimu do 1200 evra

Najskuplje grejanje ove zime će plaćati domaćinstva koja imaju peći na lož-ulje. Njih će zagrevanje doma od 60 metara kvadratnih tokom grejne sezone koštati 129.000 dinara.

Najbolje će proći oni koji koriste ugalj i TA peći, jer će morati da izdvoje od 37.000 do 42.000 dinara.

Grejanje na gas, prema sadašnjoj računici, koštaće 51.000 dinara, pišu "Novosti". Ali, u "Srbijagasu" napominju da bi realno poskupljenje trebalo da bude 25,1 odsto, što bi ovaj energent svrstalo odmah iz lož-ulja i struje.

"Ako bi se cena gasa povećala za samo 18 odsto, kao što smo ranije predložili, do kraja godine 'Srbijagas' bi imao gubitak od 150 miliona evra", izjavio je generalni direktor ovog preduzeća Dušan Bajatović.

Tako bi, zbog povećanja cene gasa, moglo da dođe i do poskupljenja centralnog grejanja, a iz Udruženja toplana napominju da bi novi računi mogli da budu i za 14 odsto veći. Prema sadašnjim računicama, ovo grejanje u Beogradu košta 46.500 dinara.

Procene Agencije za energetiku pokazuju da će se najpovoljnije grejati oni koji termoakumulacione peći budu "punili" samo noću, dok važi obračunavanje po jeftinoj tarifi. Njih će ih grejanje koštati 36.500 dinara. Ali, dopunjavanje dve peći samo dva sata tokom dana povećaće im račun za čak 40 odsto.

"Svako dopunjavanje peći tokom dana značajno povećava troškove. Tako bi račun mogao da im bude i 52.500 dinara. Za etažno grejanje i grejna tela, s druge strane, biće potrebno 108.000 dinara", navode u Agenciji.

Grejanje na ugalj biće veoma isplativo. Jer, za celu grejnu sezonu potrebno je od četiri do osam tona, u zavisnosti od kvaliteta uglja, za šta treba izdvojiti od 37.000 do 50.000 dinara. Na stovarištima kažu da potražnja, ipak, nije veća nego prethodnih godina.

"Ove godine je veći broj onih koji odjavljuju gas i počinju da se greju na čvrsti ogrev. Tona 'vreoca', sa prevozom, iznosi 9.100 dinara, a sirove 'kolubare' 4.900 dinara", kažu na stovarištu "Energokomerc" u Beogradu.

Ugalj iz Banovića retko se nalazi na prestoničkim stovarištima, jer je, kako kažu, smanjena njegova proizvodnja. Ovaj ogrev visokog kvaliteta prodavci naplaćuju od 11.000 do 12.500 dinara, bez prevoza, što je skuplje za 15 odsto u odnosu na računicu Agencije.

Tokom grejne sezone potrebno je blizu 12 kubnih metara drveta kako bi se zagrejao dom od 60 kvadrata. "Digitron" pokazuje da za drva treba izdvojiti 55.000 dinara. Cena "kubika" na stovarištima u prestonici iznosi od 4.100 do 4.700 dinara, u zavisnosti od kvaliteta.

Drvo koje se prodaje sa kamiona košta i nekoliko stotina dinara manje, pa ogrev bez sečenja može da se kupi i za 3.800 dinara.

Umesto grejanja na drva, mnogi se odlučuju za brikete od presovane piljevine. Ovakav ogrev čak je jeftiniji od drveta, jer je njegova kaloričnost četiri puta veća.

Za zagrevanje stana od 60 kvadrata potrebno je 1.900 kilograma, za šta treba izdvojiti 38.000 dinara. Briketi se pakuju u plastične džakove od po 25 kilograma, koji koštaju oko 500 dinara, pišu "Novosti".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image