• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đilas: Ni govora o tolikom avansu Kinezima

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas potvrdio danas da je kompanija "Čajna road and bridž korporejšn" (CRBC) tražila avansno plaćanje od 35 odsto za gradnju mosta Zemun-Borča preko Dunava, što iznosi 86,7 miliona dolara.

"Nema govora o avansu od 35 odsto, jer za most na Adi smo platili 10 odsto, a to su pravila koja postoje i nema veze da li neko dolazi iz Kine ili Austrije, kod nas je sve isto," rekao je gradonačelnik Beograda novinarima prilikom obilaska gradilišta mosta preko Save na Adi.

Đilas je kazao da "kineska kompanija mora da pokaže malo veći stepen ozbiljnosti i odgovornosti za ogroman posao koji su dobili i za iznos koji su građani platili, kako bi most bio gotov".

Gradonalčenik je potvrdio i da je "pre nekoliko meseci" pisao kineskoj kompaniji kako bi ukazao da idejni projekat kasni, a da glavnog projekta nema sve dok se ne uradi idejni.

"Očekujem da u nekoliko narednih meseci ti radovi budu intenzivirani i da rokovi koji su dogovororeni ipak na kraju počnu da se poštuju. Ukoliko se ne poštuje moj stav, bez obzira kakav smo papir sa kim potpisali, onda ćemo ići u izmene tog ugovora i da vidimo da li će neko drugi graditi taj most," naveo je Đilas.

"Blic" piše i da je u CRBC promenjeno rukovodstvo koje će biti zaduženo za projekat mosta Zemun-Borča, pa će novim stručnjacima trebati vremena da se upoznaju sa podacima, kao i da se ne poštuje dogovor po kom Grad Beograd predlaže spisak kompanija koje će učestvovati u tom poslu, već Kinezi sami traže podizvođače po Srbiji.

Gradonačelnik u pismu ističe da se mora poštovati dinamika realizacije projekta i ugovorenih obaveza, navodi "Blic".

Kamen temeljac za taj most postavljen je sredinom jula ove godine i tada je rečeno da će izgradnja početi u aprilu 2011, a da će biti završena do proleća 2014. godine.

Ubrzo posle toga između CIP-a i CRBC potpisan je ugovor o izradi tehničke dokumantacije za izgradnju mosta i najavljeno da bi glavni projekat trebalo da bude završen do kraja ove godine.

Planira se da 85 odsto izgradnje mosta finansira kineska "Eksim" banka, a 15 odsto iz Nacionalnog investicionog plana. Grad Beograd snosi troškove ekspropiracije i tehničkih priprema.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image