• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mrkonjić podržava Đilasa u kritici Kineza

Ministar Milutin Mrkonjić podržao danas gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, koji je kritikovao kinesku kompaniju "Čajna roud end bridž korporejšn" (CRBC) zbog kašnjenja u projektu gradnje mosta preko Dunava.

"Što se tiče rokova, naravno da Đilas ima punu podršku kada govori o kašnjenju radova i izradi značajnih projekata, kao što je most preko Dunava Zemun - Borča i apsolutno ga podržavam", rekao je Mrkonjić Tanjugu u Vladi Srbije.

Gradonačelnik Beograda je juče rekao novinarima da projekat izgradnje mosta Zemun - Borča kasni, jer još nije urađen ni idejni projekat, koji je trebalo da uradi kineska kompanija CRBC.

Mrkonjić je naglasio da se zalaže za poštovanje zadatih rokova u infrastrukturnim projektima.

"Dajem punu podršku praćenju rokova, jer smo prethodnih godina izgubili taj tempo i sada se pomalo komotno ponašamo prema novcu koji imamo (za radove)", naglasio je ministar za infrastrukturu.

On je kazao da neće dozvoliti ni probijanje rokova na izagradnji autoputa na severnom kraku Koridora 10, od Novog Sada do Horgoša i Kelebije. Mrkonjić je ranije najavio da će taj deo Koridora 10 kroz našu zemlju biti završen do Nove godine.

Đilas je rekao da CRBC mora da pokaže veću odgovornost za taj posao i iznos novca kojim građani Srbije plaćaju izgradnju mosta, kao i da je pismeno obavestio tu kompaniju i ambasadora Kine u Srbiji da je neprihvatljiv takav razvoj događaja.

Generalni direktor Saobraćajnog instituta CIP Milutin Ignjatović je juče rekao Tanjugu da je taj institut spreman da uradi kompletnu projektnu dokumentaciju za izgradnju mosta Zemun - Borča, ukoliko svoj deo posla ne bude završila kineska kompanija.

"Kinezi kasne sa idejnim projektom za izgradnju mosta Zemun - Borča, a CIP je svoj deo posla uradio odnosno idejni projekat za pristupne saobraćajnice i više manjih mostova u okviru tog projekta", rekao je Ignjatović Tanjugu.

"Ako Kinezi ne budu uradili idejni projekat za most, CIP je spreman da uradi kompletnu projektnu dokumentaciju", istakao je Ignjatović.

Most koji će spojiti obale Zemuna i Borče, biće dugačak 1.507 metara, a planirana je i izgradnja još osam manjih mostova i pristupne saobraćajnice u dužini od 21,5 kilometara autoputa.

Radovi na izgradnji, kako je ranije najavljeno, trebalo bi da počnu sredinom aprila 2011, a rok za izgradnju mosta je tri godine.
Predsednik Boris Tadić i predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Vu Banguo položili su sredinom jula u Zemunu kamen temeljac za Most prijateljstva Kine i Srbije.

Ugovor o izgradnji mosta, čija je vrednost 170 miliona evra, potpisali su sredinom aprila u Beogradu ministarka za Nacionalni inveticioni plan (NIP) Verica Kalanović, gradonačelnik Beograda i predstavnici kineske kompanije CRBC.

Rok otplate kredita je 15 godina, sa počekom od tri godine i fiksnom kamatom od tri odsto godišnje, a ugovorom je predviđeno da će u tom poslu sa ne manje od 45 odsto učestvovati domaća građevinska preduzeća i proizvođači građevinskog materijala.

Izgradnja će se finansirati iz kredita kineske Eksim banke - 85 odsto i NIP -a 15 odsto, dok će troškove eksproprijacije i tehničkih priprema snositi Grad Beograd.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image