• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vežba 1.000 vojnika "Združeni poduhvat 2010"

Oko 800 profesionalnih vojnika Vojske Srbije i 200 regruta na poligionu "Pasuljanske livade" izveli vežbu "Združeni poduhvat 2010". Tadić: Srbija je stabilna i bezbedna zemlja. Šutanovac: Novi imidž Vojske Srbije. Dačić: Odlična saradnja vojske i policije.

Vežbi, koju je izvelo više od 800 pripadnike Vojske Srbije (VS), prisustvovali su predsednik Srbije Boris Tadić, ministri odbrane i unutrašnjih poslova Dragan Šutanovac i Ivica Dačić i načelnik Generalštaba VS general potpukovnik Miloje Miletić, kao i brojni strani vojni izaslanici akreditovani u Srbiji.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je profesionalizacija vojske podigla kvalitet oružanih snaga i istakao da je Srbija stabilna i bezbedna država, uprkos izazovima terorizma i organizovanog kriminala.

Tadić je posle vežbe na poligionu "Pasuljanske livade" rekao da je osnova za stabilnost i bezbednost zemlje veoma dobra saradnja Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva odbrane.

On je istakao da je profesionalizacija vojske podigla kvalitet oružanih snaga Srbije.

Predsednik Srbije je rekao i da je visoka borbena gotovost vojske značajna za stabilnost Srbije i čitavog regiona.

Tadić je izrazio zadovoljstvo danas održanom vojnom vežbom rekavši da je ona pokazala spremnost i obučenost oružanih snaga Srbije.

Predsednik Srbije je rekao da se sada vide rezultati nakon godina reformi u vojsci, istakavši da sada u VS nakon profesionalizacije postoji novi kvalitet i obučenost njenih pripadnika.

"Profesionalizacija vojske podiže kvalitet naših oružanih snaga, ali će svi oni koji žele i dalje moći da služe vojni rok, čime će civilna kontrola vojske i dalje ostati, kao i veza između naroda i vojske", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je rekao da će država u budućnosti i dalje nastaviti da oprema Vojsku Srbije i podiže standard njenih pripadnika.

Tadić je posebno pomenuo određene, kako je rekao, manjkavosti u opremanju avijacije i oklopnog voznog parka, dok je za ostale vidove vojske kazao da je postignut izuzetan napredak.



Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da su vežbu "Združeni poduhvat 2010. godine" uspešno izveli profesionalni vojnici izrazivši zadovoljstvo što je time započelo stvaranje novog imidža profesionalnih oružanih snaga.

Šutanovac je istakao da je u vežbi direktno učestvovalo oko 800 profesionalnih vojnika i da je ovo po obimu prva vežba u kojoj je učestvovao toliki broj profesionalaca.

"Sa ovim pokrećemo apsolutno novi imidž u kome će u budućnosti ovakve vežbe izvoditi profesionalna vojska", rekao je on po završetku vežbe.

Šutanovac je dodao i da je višednevna vežba koja je danas praktično završena izvođena u teškim vremenskim uslovima izrazivši zadovoljstvo što su pripadnici oružanih snaga uspešno ispunili svoje postavljene ciljeve.

Ministar odbrane je dodao da je, osim profesionalnih vojnika na vežbi, indirektno učestvovalo i još oko 200 vojnika, dodajući da je time dirketno ili indirektno vežbu izvelo oko hiljadu pripadnika oružanih snaga.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ocenio je da su, pripadnici Vojske Srbije, uspešno izvedenom vežbom, pokazali da je reforma sistema odbrane i bezbednosti dala dobre rezultate.

Dačić je naglasio da ova vojna vežba pokazuje i da Srbija ima respektabilne snage koje su u stanju da zaštite teritorijalni integritet i suverenitet.

Ministar je naveo da je u tom kontekstu važna saradnja između Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva odbrane, odnosno vojske i policije, ali i drugih bezbednosnih struktura.

Dačić je dodao da je saradnja dva ministarstva, kao i vojske i policije sada veoma dobra, odnosno mnogo bolja "nego što je bila u nekim proteklim vremenima".

Ministar je naglasio značaj saradnje vojske, policije i drugih službi bezbednosti i u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i očuvanja javnog reda i mira, ocenivši da Srbija u ovom trenutku u toj oblasti predstavlja "jednog od lidera ne samo u regionu, nego i šire".



Dačić je naveo i da pripadnici srpskog sistema bezbednosti na svom angažovanju dobijaju i brojne pohvale od predstavnika međunarodne zajednice, podsetivši i da su pripadnici vojske i policije angažovani u međunarodnim misijama na raznim kontinentima.

Tokom izvođenja druge faze vežbe prikazan je visok nivo osposobljenosti pripadnika kopnene vojske, specijalnih snaga i helihopterskih jedinica.

Tokom vežbe koja je izvedena bojevnom municijom najveću pažnju prisutnih privuklo je dejstvo tenkovske čete, kao i artiljerijska podrška napada zbog preciznosti kojom su pogađane mete.

Pripadnici helihopterskih jedinica demonstrirali su umeće u snabdevanju pripadnika kopnene vojske na zemlji, kao i u gađanju raketama "maljutka".

Na vežbi su korišćena i neka od novih steljačkih oružja domaće proizvodnje, poput automatske puške, a prikazano je i dejstvo snajpera "crne strela", kalibra 12,7 milimetara.

U okviru vežbe, takođe, prikazano je i niz aktivnosti vezanih za maskiranje i zadimljavanje terena kako bi se što vernije dočarala moguća realna situacija.

Demonstriran je i prikaz telekomunikacione podrške združenih snaga tokom izvođenja operacija, kao i operativnih sposobnosti komandi i jedinica angažovanih u tim aktivnostima.

Cilj vežbe bio je prikaz sposobnosti štabnog i rada jedinica u borbenim uslovima na terenu sa težištemn na modelovanju i borbenoj organizaciji snaga za izvođenje operacija u uslovima profesionalizacije jedinica.

Na vežbi je demostrirano i umeće voda za dekontaminaciju ljudi, naoružanja i tehnike i sastava jedinica atomsko-biološko-hemijske odbrane.

Vežbom je rukovodio zamenik komandanta Združene operativne komande VS brigadni general Milan Mojsilović sa pomoćnicima za kopnenu vojsku i vazduhoplovstvo.

Ova vežba izvedena je u okviru redovnih aktivnosti VS, a danas je bio dan za prikaz osposobljenosti za VIP goste.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image