• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Penzije rešiti pre revizije aranžmana sa MMF

Vlada Srbije i Međunarodni monetarni fond (MMF) dogovorili su danas da Vlada usvoji izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i uputi ga u Skupštinu pre kraja tekuće revizije kreditnog aranžmana, saopštila je Vlada.

Tokom boravka misije MMF-a u Beogradu biće usaglašen i okvir budžeta za 2011. godinu, zaključeno je na sastanku premijera Srbije Mirka Cvetkovića i ministarke ekonomije Diane Dragutinović i Misije MMF-a na čelu sa Albertom Jegerom.

Na sastanku o realizaciji kreditnog stend-baj aranžmana koji Srbija ima sa tom finansijskom institucijom, analizirana su i aktuelna privredna kretanja i procene do kraja godine u funkciji rebalansa budžeta za 2010. godinu, navodi se u saopštenju.

Vlada Srbije i MMF počeli su danas zvanične razgovore u okviru šeste revizije kreditinog stend-baj aranžmana, vrednog oko tri milijarde evra.

Kako je najavljeno, glavne teme razgovora su rebalans budžeta Srbije za 2010. godinu i fiskalni okvir za 2011. Tokom razgovora sa predstavnicima Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koja će u Beogradu boraviti do 2. novembra, biće razmotrena i nova makroekonomska kretanja.

Zvanični razgovori počeli su plenarnim sastankom u Narodnoj banci Srbije (NBS), na kojem, srpsku delegaciju čine guverner Dejan Šoškić, potpredsednici Vlade Mlađan Dinkić i Jovan Krkobabić, ministarka finansija Diana Dragutinović i predsednik Saveta guvernera NBS Boško Živković.

Misiju MMF predvodi Albert Jeger.

Predstavnioci MMF su se u 11.00 odvojeno sastali sa ministrom rada i socijalne politike Srbije Rasimom Ljajićem, a nakon toga u 14.00 sa predsednikom Vlade Srbije Mirkom Cvetkovićem i ministarkom finansija Dijanom Dragutinović. Poslednji današnji sastanak bio je sa potpredsednikom Vlade Srbije Jovanom Krkobabićem u 16.00.

U razgovorima u Palati "Srbija" sa ministrom Ljajićem šef misije Albert Jeger je "izrazio razumevanje za potrebe tog ministarstva u rebalansu budžeta za 2010. godinu, kako bi se obezbedila redovnost socijalnih davanja i realizacija paketa interventnih mera za socijalno najugroženije".

Srbija je do sada iz kreditnog aranžmana sa MMF iskoristila oko 1,45 milijardi evra za jačanje deviznih rezervi.

Vlada Srbije u petak je povukla iz skupštinske procedure predlog izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, čije je usvajanje ranije dogovoreno sa MMF.

U izveštaju o prethodnoj reviziji, koji je objavljen 14. oktobra, MMF je ocenio da se ekonomski oporavak Srbije nastavlja, ali je i upozorio na povećanje rizika za rast inflacije.



Kako je navedeno u tom dokumentu, Srbija beleži solidan privredni rast u poređenju sa zemljama okruženja, međutim, rast bruto domaćeg proizvoda ove godine neće premašiti 1,5 odsto, uz ocenu da je takav rast nedovoljan da donese povećanje zaposlenosti.

Ta međunarodna finansijska institucija rast BDP Srbije u 2011. godini prognozira na tri odsto, a povratak na stope rasta beležene pre krize očekuje na srednji rok.

U Fondu nisu optimisti u vezi zaposlenosti i na kratak rok očekuju nova otpuštanja radnika. MMF je među veće rizike na kratak rok uvrstio mogućnost nove globalne recesije, koja bi ukočila srpski izvoz i smanjila perspektive za ulaganja, kao i novi skok cena hrane.

U izveštaju o petoj reviziji MMF je ocenio da je Srbija ispunila sve kriterijume utvrđene programom za kraj juna i do sada beleži umeren ekonomski rast.

Odbor direktora MMF je krajem septembra pozitivno ocenio sprovođenje dogovorenog ekonomskog programa Srbije u okviru stend-baj aranžmana, čime je uspešno okončano njegovo peto razmatranje.

Ta pozitivna ocena MMF-a omogućila je Srbiji da povuče 366,5 miliona evra za jačanje deviznih rezervi.

NBS je od MMF krajem septembra povukla 53,5 miliona evra ili 15 odsto pete rate. Kreditni aranžman Srbije i MMF-a u vrednosti oko tri milijarde evra ugovoren je sredinom maja 2009. i završava se u aprilu 2011. godine.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image