• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako štedeti u Nedelji štednje

Sajt kamatica.com daje savete kako naći najprofitabilniju ponudu za oročenu štednju u srpskim bankama pred predstojeći Dan štednje.

U Nedelji štednje, koja počinje 31. oktobra i traje do 8. novembra, proverite ponudu kamatnih stopa pre nego što štednju položiti u neku banku, po mogućnosti izbegnete konverziju valuta i rokove kraće od godinu dana, a celishodno bi bilo i da dobro proučite 'poklone na štednju', savetuje istraživački tim portala Kamatica.com.

Portal je analizirao domaće bankarsko tržište i ponašanje banaka u ranijim Nedeljama štednje i napravio listu saveta građanima koja im može pomoći da pri tom izboru ne pogreše.

Kamatica.com savetuje tako da se kao prvo proveri ponuda svih banaka u pogledu visine kamatne stope. "Kada je u pitanju štednja, najpovoljnija ponuda je ona koja nudi i najvišu kamatnu stopu", navodi se na ovom portalu.

Zatim, treba izbeći i oročavanje sredstava u produženim akcijama pojedinih banaka, jer takav potez može da stvori problem nemogućnosti reoročenja sredstava po stimulativnim kamatama, ukoliko produžene akcije banaka ne budu aktuelne.

Istraživački tim Kamatice.com preporučuje i da se ne oročava više od 50.000 evra u jednoj poslovnoj banci jer je štednja do tog iznosa, po jednoj poslovnoj banci, u potpunosti pokrivena garancijama Republike Srbije vezanim za štednju građana.

Savet je i da se izbegne konverzija valuta. Ukoliko čak i postoje atraktivnije ponude kamatnih stopa na uloge u drugim valutama, uvek imajte u vidu da svaka konverzija valuta nosi troškove koji se kreću oko jedan odsto na ukupan iznos konverzije. Na osnovu toga pokušajte da izračunate troškove i koristi od eventualne štednje u drugoj valuti.

Uputno je izbeći i rokove kraće od godinu dana. Ukoliko se planira štednja na duži rok, jedino štednja oročena na 12, 24 i 36 meseci tokom Nedelje štednje omogućiće da se ista sredstva oroče po stimulativnim uslovima i sledeće godine.

Štednja na duži rok takođe znači i veći prinos. Imajući u vidu trend pada kamatnih stopa u domaćim poslovnim bankama koji će se nastaviti, štednja na duži rok donosi veći prinos i manje briga oko reoročavanja sredstava.

Kamatica.com preporučuje i da se dobro prouče ’pokloni’ uz štednju. Najčešće banke radi promovisanja atraktivnije ponude, uz štednju nude i poklone, koji se najčešćč sastoje u povoljnijim uslovima za neki drugi proizvod iste banke. Treba imati u vidu da ovi proizvodi obično nose i dodatne troškove, koji mogu u narednom periodu umanjiti prinos od oročavanja sredstava.

U slučaju da se dogodi da postoje dve ponude poslovnih banaka sa istim kamatnim stopama na oročenje sredstava, od kojih jedna podrazumeva isplatu kamate unapred - bez posebne analize treba odabrati onu sa isplatom kamate unapred, čak i ukoliko to podrazumeva istovremeno oročenje ostvarene kamate.

Na ovaj način ukupan prinos postaje veći za isti iznos sredstava", savetuju istraživači portala.

Kamatica.com je na osnovu iskustava iz ranijih godina i trenutne situacije na bankarskom tršištu sastavila prognozu ponuda poslovnih banaka u Nedelji štednje, pa se tako predviđa da će svoje ponude kamatnih stopa pojedine poslovne banke pojačati obračunom i istovremenim oročavanjem kamate unapred, učešćem u nagradnim igrama i povoljnijim kursevima za konverziju valuta.

Pored osnovnih ponuda u vidu kamatnih stopa, poslovne banke će u ovu godinu ući i sa brojnim dodatnim ponudama za ulagačce, prvenstveno kroz „poklon" proizvode poput platnih kartica, životnih i neživotnih osiguranja i elektronskog bankarstva.

Ovogodišnju Nedelju štednje bi mogla karakterisati i pojačana ponuda poslovnih banaka za štednju u švajcarskim francima i američkim dolarima.

Razlog ovome su visoke vrednosti ovih valuta, za koje se očekuje da cje u narednom periodu padati u skladu sa tržišnim kretanjima globalne ekonomije.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image