• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvoren Međunarodni sajam knjiga u Beogradu

Književnik Laslo Vegel otvorio je večeras 55. Međunarodni beogradski sajam knjiga, a zvanice je potom, u ime Švedske, zemlje-počasnog gosta manifestacije, pozdravila književnica Osa Lind.

Laslo Vegel se, otvarajući Sajam, zapitao da li su, posle ratova i masovnih grobnica, ostale bilo kakve književne iluzije.

"Preživeli smo olujna vremena i nisam baš siguran da li su ona sasvim za nama. Nas u budućnost goni oluja napretka, poput Kleovog očajnog anđela kojeg je Valter Benjamin nazvao anđelom istorije", rekao je Vegel.

Prema njegovim rečima, kultura i knjige potrebni su čitaocima u Srbiji "bar onoliko koliko i Evropska unija".

"Jedne bez druge ne postoje. Svaka zajednica, to jest društvo, savladava svoje krize tako što okuplja svu svoju energiju, usredsređuje je, i potom, saobrazno svojoj sadašnjosti i budućnosti - neodložno stvara svoju novu prošlost", rekao je Vegel.

Osa Lind je rekla da i danas, kada čita, ima osećaj koji je imala i kao dete - kao da učestvuje u igri s ogledalima, u kojoj su knjige odražavale nju kao mladog čitača.

"Ove godine je Švedska zemlja u fokusu na beogradskom sajmu knjiga. Polovina švedskih autora i ilustratora koji su došli ovde u posetu stvara knjige za decu i omladinu. Književnost za decu će biti na vidljivom mestu na štandu i scenama", rekla je Osa Lind.

Na otvaranju Sajma nastupila je i kompozitorka i pevačica Anja Đorđević koja je izvela dve numere.

Na Sajmu će od 25. do 31. oktobra, pod sloganom "Pamet u glavu", nova izdanja predstaviti više od 800 izdavača iz Srbije i inostranstva.

Švedska će se na Sajmu knjiga u Beogradu predstaviti programom pod nazivom "Glasovi Švedske", uz učešće 20 autora iz te zemlje.

Pored Švedske, na Sajmu će učestvovati i izdavači iz regiona, kao i iz Grčke, Japana, Rusije, Nemačke, Italije, Austrije, Španije, Portugala, Izraela, Brazila, Angole, Irana.

Prvi put na Sajmu knjiga u Beogradu će učestvovati i izdavači iz Holandije i Slovačke, a po četvrti put će se na zajedničkom štandu EUNIK-a predstaviti i evropski kulturni centri u Beogradu.

Cena ulaznica za pojedinačne posete je 250, a za grupne 150 dinara. Novina je "Porodični dan", 26. oktobar, kada će roditelji i njihova deca moći da uđu na Sajam sa zajedničkom ulaznicom od 600 dinara.

I ove godine na Sajmu će biti priređeni tradicionalni Forum i Ćaskaonice, kao i nove programske celine, među kojima su pesnički maraton i maraton kratke priče.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE