• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sud: Salford zloupotrebio monopol

Komisija za zaštitu konkurencije pravilno je utvrdila da su mlekare Danube Foods Group B.V. zloupotrebile dominantan položaj u otkupu sirovog mleka, kaže Upravni sud. To je prva presuda za zloupotrebu monopola u Srbiji

Kako se navodi u saopštenju, Upravni sud je zbog toga odbio tužbu Akcionarskog društva Industrija mleka i mlečnih proizvoda Imlek iz Beograda i Akcionarskog društva Mlekara iz Subotice (obe u Danube Foods) protiv rešenja Saveta Komisije za zaštitu konkurencije Srbije u predmetu zaštite konkurencije.

To je prva presuda za zloupotrebu monopola u Srbiji. UI njoj se objašnjava da su društva u većinskom vlasništvu Danube Foods Group B.V položaj zloupotrebili tako što su u tipskom ugovoru o proizvodnji, isporuci i otkupu mleka od mlekara na teritoriji Srbije predvideli da se utvrđivanje kvaliteta sirovog mleka obavlja u laboratoriji mlekare i da se ti nalazi smatraju konačnim.



Takođe se u ugovoru navodi da su proizvođači obavezni da bez odlaganja obaveste mlekaru o kontaktima sa drugim mlekarama i poslovnim ponudama dobijenim od drugih mlekara, otkupljivača mleka i drugih fizičkih i pravnih lica.

Zloupotrebom se smatraju i odredbe da mlekara ima pravo da jednostrano raskine ugovor, da se otkupna cena sirovog mleka formira na osnovu cenovnika koji čini sastavni deo ugovora, pri čemu ugovorom nije predviđeno pod kojim uslovima može doći do promene cenovnika niti pravo proizvođača na jednostrani raskid ugovora, u slučaju da je nezadovoljan otkupnom cenom.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Dragin je rekao da je zadovoljna presudom i da je on "pokazala gde leži problem u vezi sa tržištem mleka u Srbiji".

Ministar Dragin je, gostujući na Televiziji B92, istakao da će ovakva odluka suda zadovoljiti sve one koji su "zbog takve situacije drhtali" - od proizvođača do građana.

"Iskreno se nadam da će u sledećem periodu svi ostali organi države koji su takođe zaduženi za regulisanje tržišta i pitanja monopola postupiti po zakonu i da će na takav način svima koji žive od ove grane stočarstva, ali i građanima Srbije koji konzumiraju mleko, omogućiti da više ne misle na situaciju kakvu smo imali proteklih meseci", rekao je Dragin.

Dragin je napomenuo i da nije bilo lako biti ministar poljoprivrede u proteklih par meseci od kada je ministarstvo počelo da ukazuje na probleme.

"Svi znate koliko su finansijski lobiji moćni u ovoj zemlji i koliko imaju mogućnosti da utiču i na medijska sredstva. Drago mi je da je država pokazala da je jača od bilo kog uticaja", zaključio je Dragin.

Iz Danube Foods su izrazili iznenađenje odlukom Upravnog suda Srbije da izda saopštenje za javnost o presudi koja njima, niti njihovim pravnim zastupnicima, još nije uručena.

Oni su naveli da su "zatečeni napisima u medijima u vezi sa presudom Upravnog suda Srbije po tužbi AD Imlek i AD Mlekara Subotica protiv rešenja Saveta Komisije za zaštitu konkurencije Republike Srbije".

"Želimo da podsetimo da se u ovom postupku radi o utvrđivanju činjenica iz 2006. godine i da smo, bez obzira na naš stav i dokaze koje smo pružili da nemamo dominantan položaj, predložili Komisiji za zaštitu konkurencije ispravke naših tipskih ugovora za otkup sirovog mleka i cenovnika koji su prihvaćeni od strane Komisije", navedeno je u saopštenju.

Oni ističu da su ispravke tipskih ugovora za otkup sirovog mleka i cenovnika koje je Komisija prihvatila "implementirali u zakonskom roku od 30 dana po dobijanju prve odluke Komisije u januaru 2008".

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image