• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbi i Bugari grade nuklearku? Hrvati neće

Srbija i Hrvatska pozvane da učestvuju u izgradnji nuklearne eletrane u Bugarskoj. Srbija zainteresovana, Hrvatska neće.

Da li će Srbija učestvovati u izgradnji nuklearne elektarne u Bugarskoj za sada nije poznato. Poziv postoji, ali srpske vlasti tek treba da daju odgovor. Zainteresovanost Srbije postoji.

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelich rekao je danas u Bukureštu da Srbija principijelno podržava tri velika zajednička srpsko-bugarska projekta - izgradnju nuklearne elektrane Belene, postavljanje konektora za gas između Sofije i Niša i izgradnju autoputa od Niša do Istanbula.

Ministar energetike i rudarstva Srbije Petar Škundrich izjavio je, takođe danas, da će Vlada doneti odluku o tome da li će učestvovati u projektu nuklearne elektrane Belene u Bugarskoj ali nije precizirao kada.

Škundrić je novinarima rekao da je Srbija zainteresovana da učestvuje u izgradnji nuklearke i da ne vidi ništa loše u tome da više država učestvuje u izgradnji.

"Mi ćemo na vladi razmotriti ponudi bugarske strane", rekao je Škundrić i dodao da je reč o ozbiljnom poslu.

U međuvremenu, Bugarska je dala rok Srbiji i Hrvatskoj da do kraja nedelje odgovore na poziv da zajedno grade nuklearnu elektranu.

Bugarski premijer Bojko Borisov rekao je danas da Bugarska mora da odluči o učešću u izgradnji elektrane Belene pre posete ruskog premijera Vladimira Putina Sofiji.

Bugarski premijer je, kako navode mediji, pozvao zvanične dopise srpskom predsedniku Borisu Tadiću i hrvatskoj premijerki Jadranki Kosor i pozvao dve zemlje da u Belenu imaju učešće od procenat, procenat i po ili dva.

Borisov je dodao da je pozvao Tadića i Jadranku Kosor da odgovore do 13. novembra da li su zainteresovani da imaju mali udeo u budućoj nuklearnoj elektrani.

Od Hrvatske, odnosno njene premijerke već danas je dobio odgovor. Negativan.

"Hrvatska neće učestvovati u projektu gradnje nuklearne elektrane Belene u Bugarskoj u koji je pozvana zajedno sa Srbijom", izjavila je Jadranka Kosor koja se danas u Bukureštu susrela sa svojim bugarskim kolegom Borisovom.


Kosor je dodala da Hrvatska ima svoju energetsku strategiju po kojoj se radi.

"Imamo i nekih energetskih projekata koje smo nedavno predstavili" izjavila je Kosorova i dodala da to neće uticati na odnose s Bugarskom. "Nastavićemo dobre prijateljske odnose s Bugarskom kojoj zahvaljujem na čvrstoj podršci hrvatskom približavanju Evropskoj uniji", izjavila je Kosorova.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image