• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slovenačke banke moraju da vrate provizije

U Sloveniji će pojedine banke morati da vrate svojim klijentima proviziju koju su im jedno vreme neopravdano naplaćivale za podizanje gotovine s bankomata. Centralna banka Slovenije kaže da se radi o 3,952 miliona evra.

Od ovog iznosa 1,22 miliona evra odnosi se na zatezne kamate, jer su banke odbijale da priznaju grešku pa je sudski spor o ovom problemu vođen nekoliko godina.

Radi se o Novoj ljubljanskoj banci, Novoj kreditnoj banci Maribor, Abanka Vipa i Banci Celje koje su u 2006. godini počele da svojim klijentima naplaćuju proviziju za podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka.

Regulator za zaštitu konkuretnosti tržišta ocenio je ovaj potez banaka kršenjem pravila poštene konkurencije i kartelnim dogovorom, jer su pomenute banke proviziju uvele istog dana i u istom iznosu, u vrednosti tadašnjih 80 tolara, odnosno današnjih 0,33 evra po jednom podizanju novca.

Odluka regulatora postala je pravosnažna tek ove godine, nakon što ju je potvrdio i Vrhovni sud.

Slovenačka centralna banka odbacila je kritike da, kao regulator finansijskog i bankarskog sistema, nije pravovremeno reagovala.

Iz Centralne banke tvrde da su slučajevi sumnje na kartelne dogovore u isključivoj nadležnosti Državne kancelarije za zaštitu konkuretnosti tržišta, ali da se slažu da je slučajeve nelojalne konkurencije, u kojima su oštećeni građani, potrebno što brže sankcionisati i obeštetiti sve koje su takve mere pogodile.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image