• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mostom preko Ade Ciganlije od kraja 2011.

Most preko Ade Ciganlije, sa delimično završenim pristupnim saobraćajnicama, počeće da radi do kraja sledeće godine, dok se potpuni završetak saobraćajnica i petlji očekuje do kraja 2012, izjavio je danas gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Skupština Beograda odlučila je danas da od Evropske investicione banke uzme kredit od 90 miliona evra za izgradnju pristupnih saobraćajnica na mostu kod Ade Ciganlije.

Obrazlažući predlog za donošenje takve odluke, gradonačelnik Dragan Đilas rekao je u Skupštini da neće biti problema da se vrati taj kredit, čak i ako bi budžet Beograda u narednim godinama bio isti kao ovogodišnji koji iznosi više od 500 miliona evra.

Đilas je rekao da Grad Beograd ove godine mora da isplati kamate na ranije uzete kredite u iznosu od 16 miliona evra.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, obrazlažući u Skupštini Beograda predlog o uzimanju zajma od 90 miliona evra od Evropske investicione banke, rekao je da će taj novac biti iskorišćen za izgradnju pristupnih saobraćajnica za most preko Save kod Ade Ciganlije.



"Uzimamo samo novac za finansiranje velikih kapitalnih projekata", rekao je Đilas i naveo da se krediti uzimaju pod uslovima koje grad može da ispuni.

Budžet Beograda za 2010. je oko 580 miliona evra, a zakonom je dozvoljena zaduženost do 15 odsto od tog iznosa.



Cena izgradnje mosta na Adi Ciganliji bez pristupnih saobraćajnica je 120 miliona evra, podsetio je Đilas.

Šefovi odborničkih grupa Srpske radikalne stranke (SRS) i Demokratske stranke Srbije (DSS) Nemanja Šarović i Andreja Mladenović kritikovali su gradsku vlast zbog uzimanja novog kredita od Evropske investicione banke.



Oni su ukazali da je cena mosta sa pristupnim saobraćajnicama za sad veća od 400 miliona evra i da će biti još troškova.

Šarović je kazao da gradska vlast zadužuje i buduće generacije i da još nije poznato koliko će tačno biti cena mosta kod Ade Ciganlije.

Mladenović je naveo da izgradnjom tog mosta neće biti rešen problem saobraćajnih gužvi.

"Mi smo protiv ovakvog rešenja i zaduživanja. Most je preskup", rekao je Mladenović.

Gradonačelnik je ocenio da se opozicija bavi demagogijom kada optužuje vlast zbog povećanja cene grejanja u Beogradu od 30 odsto, jer je to urađeno, prema rečima Đilas, zbog poskupljenja energenata.

Beograd vlasnik preduzeća - PKB, EDB i Zoo vrt

Odbornici Skupštine Beograda usvojili su večeras odluku da Privredni kombinat "Beograd", Zoološki vrt, "EDB - javno osvetljenje" i "EDB - izgradnja" postanu preduzeća kojima će ubuduće upravljati grad.

Na sednici je usvojen tekst Ugovora o poklonu akcija PKB Beogradu, čime je grad postao vlasnik 99,7 odsto akcija, dok ostatak ostaje u vlasništvu malih akcionara, a Ugovor o prenosu osnivačkih prava PKB-a sa Republike na grad potpisan je u maju ove godine, čime je to preduzeće postalo deo gradskog sistema.

U vlasništvu PKB je i poljoprivredno zemljište, koje bi nakon izgradnje mosta Borča - Zemun, kao građevinsko moglo da dobije veliku vrednost.

Član gradskog veća Miroslav Čučković istakao je da je cilj preuzimanja PKB od strane grada da žitelji prestonice budu snadbeveni osnovnim namirnicama po najnižoj ceni, a da će prioritet biti i bolja cena otkupa mleka.

Odlukom Skupštine grada, Zoološki vrt je takođe prešao u vlasništvo prestonice, to preduzeće će i dalje ostati na Kalemegdanu, a kako je gradonačelnik Dragan Đilas ranije najavio, već je izvesno njegovo proširenje na Donji grad.

Inicijativu da Zoološki vrt ponovo postane gradska institucija pokrenuli su uprava tog preduzeća i Beograd početkom ove godine, nakon čega je sa Direkcijom za republičku imovinu, potpisan ugovor o prenosu vlasništva.

Odbornici su usvojili i tekst ugovora, po kome se vlasništvo nad privrednim društvom za održavanje javnog osvetljenja "EDB - javno osvetljenje", kao i nad preduzećem "EDB - izgradnja" prenosi na grad.

"EDB - javno osvetljenje" bavi se svim poslovima održavanja i razvoja instalacija javnog osvetljenja, kao i održavanjem dekorativnog osvetljenja na teritoriji grada, dok su osnovne delatnosti "EDB izgradnje" grubi građevinski radovi, izgradnja gasovoda, naftovoda i telekomunikacionih vodova.

Odlukom Vlade u oktobru ove godine, usvojen je tekst ugovor o prenosu osnivačkih prava tih preduzeća na grad.

Usvajanjem odluke o bratimljenju Beograda sa Ljubljanom, kojom se konkretizuje saradnja između slovenačke i srpske prestonice, završena je 27. redovna sednica gradske skupštine.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image