• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cela CEFTA "na dlanu" ulagača

Članice CEFTA sporazuma dogovorile su se da rade na stvaranju zajedničkog regionalnog investicionog tržišta, izjavio je ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić.

On je novinarima nakon ministarskog sastanka članica CEFTA (sporazuma o slobodnoj trgovini u jugoistočnoj Evropi) kazao da će će se time poboljšati imidž država članica i privući investitori koji će u regionu praviti proizvode više dodatne vrednosti.

Dinkić je kazao da je Srbija kao domaćin CEFTA komiteta u ovoj godini predložila da se na stvaranju zajedničkog prostora za investicije radi kroz uspostavljanje saradnja agencija za promociju u izvoza i stranih ulaganja u regionu.

Prema njegovim rečima, pokrenut je i portal na kojem investirori mogu da se upoznaju sa uslovima trgovine i ulaganja u CEFTA region, a moguća je i saradnja na konkretnim projektima, kao što je Fijatova investicija u Srbiji.

Dinkić je ocenio da nije dobro što u sadašnjoj trgovinskoj razmeni zemalja regiona dominiraju poljoprivredni prizvodi, sirovine i poluproizvodi i da se ne može rešiti problem visokog deficita spoljne trgovine ako se ne proizvodi i izvozi roba visoke vrednosti.

Kako je istakao, Srbija je počela da primenjuje tu strategiju s dolaskom Fijata i investicijom Panasonika, koja se očekuje od Nove godine.

"Biće mnogo lakše ako se takva strategija usvoji u čitavom regionu i ako se napravi zajedničko investiciono tržište, i sada, na izmaku svetske ekonomske krize, svi zajedno postanemo atraktivniji za strana ulaganja", kazao je Dinkić.

On je naveo da je na ministarskom sastanku dogovoreno i da se u CEFTA regionu više pažnje posveti liberalizaciji tržišta usluga.

"Od sledeće godine trebalo bi da stupi na snagu sporazum o liberalizaciji trgovanja nekim poljoprivrednim proizvodima, što će biti nova faza u saradnji zemalja CEFTA", naveo je Dinkić.

On je dodao da su na tržištu javnih nabavki koje je liberalizovano u maju ove godine, uočeni neki problemi i nedostaci u funkcionisanju koji će biti otklonjenii.

"Srbija 32 osto spoljne trgovine obavlja sa zemljama CEFTA i ove godine će imati suficiti u robnoj razmeni od 1,3 milijarde evra", kazao je Dinkić i ocenio da ta razmena može još da se poveća.

"Sporazum CEFTA pomaže da se ostvari stabilnost u regionu i da države članice pripremi da mnogo jače uđu u Evropsku uniju", naglasio je srpski ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Ministar eknomije Crne Gore Branko Vujović kazao je da je potrebno otkloniti necarinske barijere u trgovini u CEFTA regionu koje usporavaju promet robe, i raditi na zajedničkim projektima.

Neki od zajedničkih projekata koji mogu pospešiti razvoj u regionu su izgradnja autoputa Beograd-Bar, korišćenje pomorskog kabla za prenos električne energije između Crne Gore i Italije, za koji će ugovor biti potpisan uskoro, kao i zajedničko korišćen železničke infrastrukture, kazao je Vujović.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image