• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Porasla kupovna moć u septembru

U septembru je kupovna moć merena odnosom prosečne neto zarade i prosečne, odnosno minimalne potrošačke korpe, veća u odnosu na avgust, pokazuju istraživanja Ministarstva trgovine.

Za pokriće prosečne potrošačke korpe je u tom mesecu bilo potrebno 1,12 prosečnih zarada od 34.570 dinara , a za pokriće minimalne korpe bilo je dovoljno 0,71 prosečne zarade. Za pokriće prosečne potrošačke korpe u avgustu 2010. godine trebalo je 1,13 zarada, a za pokriće minimalne korpe 0,72 zarade.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna potrošačka korpa za septembar iznosila je 38.596 dinara i veća je za 0,6 odsto ili 236 dinara, nego u avgustu. Minimalna potrošačka korpa je, istovremeno, iznosila 25.000 dinara i veća je za 0,9 odsto, ili 224 dinara.

Pod uticajem sezone, u septembru je promenjena struktura obe potrošačke korpe. Tako su iz obe isključeni cvekla i breskve, uz kajsije u prosečnoj, a uključeno je grožđe, uz šljive u prosečnoj.

Istovremeno, u obe korpe smanjena je količina lubenica i piva, uz kiselu vodu u minimalnoj i krastavac u prosečnoj, a povećana količina boranije i paprika, uz pasulj i paradajz u minimalnoj, odnosno jabuke u prosečnoj.

Cene na malo roba i usluga u septembru su u proseku veće za jedan odsto, a u odnosu na isti mesec prošle godine za 8,7 procenata.

Troškovi života u septembru su veći za veći za 1,1odsto nego u avgustu, a za 7,2 odsto u odnosu na isti mesec lane.

Najveći rast cena imale su grupe hrana i bezalkoholna pića - dva odsto, obrazovanje 1,8 odsto, restorani i hoteli 1,7 procenata, kao i alkoholna pića i duvan 1,3 odsto.

U svim gradovima koji se statistički prate, prosečna mesečna neto zarada pokrila je minimalnu potrošačku korpu, a u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu i prosečnu.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image