• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dan sećanja na žrtvu Vukovara 1991.

U prisustvu državnog vrha Hrvatske, ovogodišnji Dan sećanja na žrtvu Vukovara obeležava se pod geslom "Vukovar - pobednik, jer je žrtva" u spomen na stradanje tog grada u ratnim sukobima u leto i jesen 1991. godine.

Obeležavanje Dana sećanja na žrtvu Vukovara počeće danas u 10 ujutro komemorativnim skupom u dvorištu vukovarske bolnice. Prigodni program pod nazivom "Vukovar - pobednik, jer je žrtva" izvešće učenici vukovarske Gimnazije.

Učesnici će zatim u Koloni sećanja gradskim ulicama prošetati do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata na kojem će državne i druge delegacije položiti vence i zapaliti sveće.

Obeležavanje će biti završeno uveče "Svetlosnom rekom sećanja", odnosno u Dunav će biti spušteni zapaljeni lampioni u spomen na zatvorene i nestale.

Na današnji dan, pre 19 godina jedinice bivše Jugoslovenske narodne armije (JNA) ušle su u Vukovar čime je, nakon tri meseca, slomljena odbrana grada. U borbama za Vukovar, koje su počele avgusta 1991. poginulo je više hiljada ljudi i razrušen gotovo čitav grad.

U opsadi Vukovara učestvovalo je oko 30.000 vojnika JNA i veliki broj pripadnika teritorijane odbrane i paravojnih snaga, dok su hrvatske snage u početku brojale oko 1.800 pripadnika.

Na popisu zatvorenih i nestalih osoba u Domovinskom ratu još je 310 osoba s vukovarskog područja.

Sećanje na vukovarsku tragediju završava se 20. novembra komemorativnim skupom u nekadašnjem logoru na vukovarskom Veleprometu i odavanjem počasti žrtvama s Ovčare gde su pripadnici bivše JNA i paravojnih srpskih formacija ubili više od 200 hrvatskih zarobljenika i civila koji su odvedeni iz vukovarske bolnice nakon ulaska JNA u Vukovar.

Uoči Dana sećanja na žrtvu Vukovara, koji se danas obeležava u tom gradu, u krugu vukovarske Opšte bolnice građani su sinoć zapalili sveće u znak sećanja na ubijene, nestale i zatvorene hrvatske branitelje i civile.

I u Zagrebu je obeležen Dan sećanja na žrtvu Vukovara paljenjem lampiona u devet kilometara dugoj Ulici grada Vukovara.

Lampionima je ispisano ime grada "Vukovar". Organizator događaja je tradicionalno Klub veterana 148. brigade Hrvatske vojske Zagreb-Trnje, a ovogodišnji slogan je "I reći ću vam samo još jednu stvar -Zapamtite Vukovar".

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image