• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko hoće bolje Vrnjačkoj Banji?

Građani Vrnjačke Banje i Ministarstvo ekonomije u klinču zbog privatizacije pojedinih banjskih kapaciteta.

Žitelji Vrnjačke Banje danas su organizovali jednočasovnu blokadu magistralnog puta Kraljevo - Kruševac, nezadovoljni načinom privatizacije pojedinih banjskih kapaciteta.

Oni su reagovali na privatizaciju preduzeća koje čine Specijalna bolnica "Merkur" i delovi Hotelsko-turističkog preduzeća "Fontana".

Zamenik predsednika opštine Sava Vujić je Tanjugu rekao da lokalna samouprava podržava građane u protestu upozorenja.

On je dodao da je to jedinstven stav i svih političkih stranaka u toj opštini i dodao da su problemi oko privatizacije "Merkura" i "Fontane" višeslojni, ali da je osnovni to što predstavnici vlade Srbije nisu ispoštovali obećanja data u pregovorima oko privatizacije.

Na taj protest, reagovalo je Ministarstvo ekonomije, ocenujući protest kao "politički motivisan" i "suprotan interesima Vrnjačke Banje".

"Ministarstvo ekonomije je imalo najbolju nameru da u Vrnjačku Banju dovede jednu od najpoznatijih i najjačih svetskih kompanija iz oblasti banjskog turizma, kako bi preuzela propalo preduzeće koje sada pravi samo gubitke", navedeno je u saopštenju, uz podsećanje da gubitke Banje sada pokrivaju svi građani Srbije, a radnici dobijaju plate iz subvencija republičkog budžeta.

"To bi bilo isto kao da je Kragujevac odbio FIAT ili Rača 'Juru' ili Leskovac 'Falke'. Ako Vrnjačka Banja neće nove investicije, ima drugih opština u Srbiji koje to žele", navodi se u saopštenju, uz upozorenje da će "lokalno rukovodstvo morati da snosi odgovornost pred građanima što odbija investitore".


Ministarstvo ekonomije je na desetak sastanaka, kako u Beogradu, tako i u Vrnjačkoj Banji, pokušalo da to objasni predsedniku opštine i rukovodstvu, navodi se u saopštenju, uz ocenu da "oni očigledno ne žele da Vrnjačka Banja dobije modernu svetsku banju".

"Zbog toga, Ministartstvo ekonomije će najverovatnije predložiti da se celokupan kompleks preda opštini na upravljanje, pa neka sami rešavaju ovaj slučaj, ako ne veruju u dobre namere ministarstva", navedeno je u saopštenju.

Kompanija "Danubius Hotels", sa sedištem u Budimpešti, koja je jedina zainteresovana da preuzme Vrnjačku Banju, važi za najvećeg evropskog "spa operatora". Ima vise od 40 godina iskustva i lidersku poziciju u vođenju banja u Mađarskoj, Slovackoj, Rimuniji i Češkoj.

Trenutno poseduje 26 banjskih hotela širom Evrope, sa ukupno 3.481 sobe, 18 zdravstvenih i relaksacionih centara, sa 42 doktora i 650 terapeuta, a u "Danubijusovim" centrima se godišnje uradi oko dva miliona medicinskih tretmana.

"Danubijus" rukovodi i sa 10 hotela u Budimpesti, uključujući "Hilton", "Radison" i "Best West Hotel" i ima tri banjska hotela u Mađarskoj, na jezeru Balaton.

(Tanjug/MONDO - foto: zvaničan sajt)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image