• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otpušteni radnici Čipsare prozivaju Dinkića

Desetine radnika čačanske fabrike "Slap grupa" protestovali su jutros ispred fabrike jer su, nakon uvođenja stečaja, ostali bez posla.

Predsednik Samostalnog sindikata fabrike Zoran Zečević rekao je novinarima da ministar ekonomije Mlađan Dinkić nije ispunio obećanje koje je dao prilikom posete fabrici, početkom septembra, kada je najavio da će nakon uvođenja stečaja svi radnici ostati i dalje zaposleni.

On je dodao da su radnici zbog toga "razočarani" i "ogorčeni".

Dinkić je tada najavio i da će država preuzeti fabriku jer se njen vlasnik Slaviša Purić već nekoliko meseci nalazi u zatvoru zbog nezakonitog poslovanja, a Više tužilaštvo u Beogradu je naložilo privremeno oduzimanje njegove imovine.

Zečević je dodao da je stečaj uveden 27. oktobra odlukom Višeg trgovinskog suda u Beogradu, a da je stečajna upravnica Verica Zlatanović Kostić odmah po dolasku u fabriku podelila rešenja o prekidu radnog odnosa za svih 130 radnika.

Radnici, kojima se prema Zečevićevim rečima duguju tri plate, nepovezan staž za poslednjih pet godina i zdravstveno osiguranje od jula prošle godine, prijavili su se na biro za zapošljavanje.

Zečević je dodao da fabrika od uvođenja stečaja ne radi, a obezbeđenje ne dozvoljava radnicima da uđu u fabirku.

Agencija za privatizaciju uvela je 24. septembra predstečajni postupak u "Slap grupu" na zahtev Poreske uprave Srbije zbog neplaćenog poreza od 443 miliona dinara, a račun "Slap grupe" bio je u blokadi više od 814 dana zbog duga od 917 miliona dinara.

Viši trgovinski sud u Beogradu doneo je 27. oktobra odluku o uvođenju stečaja u Čipsaru, nakon čega su radnici prekinuli štrajk koji je trajao više od mesec dana, očekujući da će nakon deblokade računa fabrika početi sa proizvodnjom i da će Ministarstvo ekonomije ispunti obećanja.

"Slap grupa", koju Čačani popularno zovu Čipsara i koja se pre privatizaicije zvala PIK Čačak i bila najuspešnija fabrika u regionu, privatizovana je 2005. godine, kada je Slaviša Purić otkupio većinu akcija te fabrike.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image