• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Akcionari prete blokadom "Maksija"

Akcionari "C marketa" protestvovali su danas ispred holding kompanije "Delta" na Novom Beogradu kako bi izrazili protest zbog nezakonitog preuzimanja akcija tog preduzeća, izjavio je danas Tanjugu predstavnik malih akcionara "C marketa" Milan Smiljanić.

Akcionari su najavili da će protestvovati do kraja ove godine i da će jedan od sledećih koraka biti blokada rada nekog od postojećih "Maksi" supermarketa.

Smiljanić je rekao da su akcionari prošle nedelje imali sastanak sa generalnim direktorom "Delta Maksi grupe" Dejanom Jeremićem i njegovim saradnicima, ali da su im oni tada rekli da nisu nadležni za rešavanje problema akcionara.

"Oni su rekli da su menadžeri koji ne mogu ništa da reše i da nisu nadležni. Naša delegacija ih je zamolila da prenesu našu poruku višoj instanci u 'Delti'", rekao je Smiljanić.

"Obavestili smo ih o našim aktivnostima, da ćemo do kraja 2010. protestvovati ispred Vlade Srbije i ispred njihove kompanije. Takođe, plan nam je i da u budućnosti blokiramo rad nekog supermarketa " Maksija". Već smo pokušali sa supermarketom na Cvetnom trgu, ali nas je u tome sprečila policija", naveo je on i dodao da akcionari očekuju da profunkcioniše pravna država.

Smiljanić je podsetio i na zahteve akcionara koji traže da se poništi nezakonito preuzimanje akcija od strane preduzeća "Primera C", da se akcije vrate akcionarima na slobodno raspolaganje i da se akcionarima nadoknadi za period od poslednjih pet godina, izgubljena dobit koja iznosi 60 evra po akciji na godišnjem nivou.

On je ukazao da ni posle deset godina od privatizacije "C marketa" nije ništa urađeno na unapređenju rada institucija koje su učestvovale u postupku preuzimanja, ali i na kažnjavanju odgovornih lica.

"U zakonima ima puno rupa, sve je nedorečeno i ti zakoni pomažu tajkunima. Naše institucije sve rade u redu, a Evropska zajednica kaže da naše instuticije ne funkcionišu kako treba", rekao je Smiljanić.ma.

"Mi smo saglasni sa predsednikom Borisom Tadićem, jer ne može neko da dobije jeftin kapital u bescenje a da ga zatim deset ili dvadeset puta skuplje proda, da to iznese preko Kipra i ne plaća porez državi...", dodao je on.

Ovaj predstavnik akcionara je podsetio da vlasnici akcija, da nisu morali, nikada ne bi prodali pojedinačnu akciju za 300 evra, već za 1.000 evra koliko bi te deonice vredele da su iznete na Beogradsku berzu.

Smiljanić je istakao i da se mora razjasniti i situacija oko potpisivanja Memoranduma, dokumenta čijim potpisivanjem je do tančina dogovorena kupovina "C marketa".
Biznismen Milan Beko je ranije potvrdio, pred Specijalnim sudom u Beogradu, postojanje tog Memoranduma, na suđenju okrivljenima za nelegalno sprovođenje stečajnih postupaka.

Beko je tada reekao, kako su preneli beogradski mediji, na svedočenju u septembru 2007. godine pred tim sudom, da je 19. avgusta 2005. godine potpisan pomenuti dokument i da je na tom sastanku dogovoreno da posle dve godine "Delta M" postane vlasnik "C marketa", a da to tada taj trgovinski lanac bude u njegovom vlasništvu.

On je pritom naveo da je pre okončanja privatizacije "C marketa", firma "Nova Fin" sa sedištem u Luksemburgu, koja je bila u njegovom vlasništvu, kupila kompaniju "Primer C" po ceni po kojoj je "Primer C" i osnovan.

Beko, međutim, nije mogao da precizira u kom je tačno periodu bio jedini vlasnik "C marketa", odnosno "Primera C", niti za koji iznos je Mišković kupio njegovu kompaniju "Nova Fin".

Kompanija "Primer C" kupila je, inače, avgusta 2005. godine oko 76 odsto kapitala firme "C market" po ceni od 300 evra za akciju i za to izdvojila oko 44 miliona evra, a domaći mediji spekulisali su sve vreme ko je stvarni vlasnik te firme.

Osnivač preduzeća "Primer C" bio je tadašnji direktor "C marketa" Slobodan Radulović. On je, u međuvremenu, bio optužen za finansijske malverzacije, ali je već više godina u bekstvu i praktično je nedostupan državnim organima koji su nadležni za istražne radnje u tom slučaju.

Predstavnici udruženja akcionara "C marketa" tvrdili su da mali akcionari svoje deonice neće prodati ispod 500 evra po akciji, ali su ih kasnije, nemajući alternativu, ipak prodali firmi "Primer C" za 300 evra.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image