• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čime trgujemo sa Hrvatskom

Najznačajniji proizvodi u izvozu Srbije su bakarna žica, uljane pogače od suncokreta, hartija, struja.., a u uvozu transformatori, hemija, cigarete...

Ekonomske odnose Srbije i Hrvatske u ovoj deceniji odlikuje uglavnom pozitivan razvoj, ocenili su danas analitičari Privredne komore Srbije (PKS), uz očekivanje da će daljem unapređenju doprineti i Biznis forum kojem će se u četvrtak obratiti i predsednici Boris Tadić i Ivo Josipović.

Uprkos pozitivnim pomacima, struktura srpskih roba u robnoj razmeni sa Hrvatskom je još uvek nepovoljna, privrednici se žale na loše uslove za plasman srpskoj kapitala u Hrvatskoj, a nerešena su i imovinsko-pravna pitanja preduzeća.

U Srbiji posluje više od 200 hrvatskih firmi, a u Hrvatskoj je prisutno samo desetak predstavništava srpskih firmi. Taj broj bi trebalo povećati većim angažovanjem srpskih kompanija u narednom periodu.

Jačanje političkog i ekonomskog dijaloga i institucionalno regulisanje međusobnih odnosa u proteklom periodu pozitivno je uticalo na privredne odnose dve zemlje, o čemu svedoče brojke, navode strunjači PKS.

Prema podacima PKS, obim robne razmene je u proteklih sedam godina uvećan više od sedam puta.

U ukupno ostvarenoj robnoj razmeni Srbije sa svetom, Hrvatska se nalazi na 10. mestu u 2009. godini, sa ukupnim obimom prometa od 689 miliona dolara, dok je u ukupno ostvarenom izvozu Hrvatska na desetom mestu, a po visini uvoza na 11. mestu.

Ukupna robna razmena Srbije i Hrvatske od januara do septembra 2010. godine iznosila je 472,3 miliona dolara, što je za 3,3 odsto više u odnosu na isti period 2009. godine.

Izvoz u Hrvatsku iznosio je 208,5 miliona dolara i beleži povećanje od 4,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Uvoz iz Hrvatske se povećao za 2,6 odsto u odnosu na isti period 2009. godine i iznosio je 263,8 miliona dolara, što znači da je u tom razdoblju naša zemlja imala deficit od 55,3 miliona dolara.

Najznačajniji proizvodi u izvozu u Hrvatsku su bakarna žica, uljane pogače od suncokreta, hartija, karton, delovi za motore, struja, šećerna repa, suncokretovo ulje, konstrukcije od lima, od gvožđa ili čelika, etilen, avioni (?).

Najznačajniji proizvodi u uvozu u Srbiju su transformatori, polietilen, cigarete, suncokretovo seme, tečni propan, staklene boce, soja u zrnu, mandarine, rakovi, konzervisane sardele, telekomunikacioni provodnici.


Najveći izvoznici iz Srbije u Hrvatsku u prvih devet meseci u 2010. godini bili su "Tetrapak", HIP Petrohemija, "Dijamant" Zrenjanin, "Ju Es stil" Smederevo, "Viktorija ojl", "Gorenje" Valjevo.

Najveći uvoznici iz Hrvatske bili su, tokom analiziranog perioda, "Ina" Beograd, "Atlantik BG", HIP Petrohemija, "Podravka" Beograd, "Rovita" Beograd, "Karlsberg Srbija", "Apatinska pivara", "Petrohemija", "Idea", "Ju Es stil", "Viktorija ojl", Knjaz Miloš".

Iako bi tehnološka povezanost iz prethodnog perioda bivše zajedničke države trebalo da predstavlja jednu od osnova za pokretanje i obnavljanje viših oblika privredne saradnje malo je takvih poslova između preduzeća iz Srbije i Hrvatske, kao što su zajednička ulaganja.

Unapređenje privredne saradnje realno je u oblasti energetike, turizma, informacionih tehnologija, građevinarstva, metaloprerađivačke industrije. Međutim, neophodno je otkloniti debalans u robnoj razmeni na strani Srbije, ističu analitičari PKS.

Sruktura srpskih roba u robnoj razmeni sa Hrvatskom je, osim toga, nepovoljna, jer su dominantne sirovine i repromaterijal i proizvodi nižih faza obrade.

Realne izvozne mogućnosti srpskih firmi na tržište Hrvatske postoje za sveže voće, meso i mesne prerađevine, vino i alkoholna pića, građevinski materijal i metalnu žicu i mrežu, proizvode crne i obojene metalurgije, metalsku i mašinsku industriju, farmaceutske proizvode i auto industriju.

U PKS ocenjuju da postoje objektivni uslovi za unapređenje ekonomske saradnje dve zemlje u narednom periodu. Tome u prilog idu teritorijalna bliskost, činjenica da nema jezičkih barijera, pre je reč o kompatibilnim, a ne konkurentskim privredama i državama koje su motivisane za uključenje u evropske ekonomske integracione procese.

Prioriteti u ekonomskoj saradnji su rešavanje imovinsko-pravnih pitanja preduzeća, aktivnosti za stvaranje uslova za plasman kapitala srpskih firmi u Hrvatskoj, regionalna saradnja, ugovorno regulisanje preostalih važnih oblasti saradnje, intenziviranje saradnje u procesu evropskih integracija, uspešno ostvarivanje saradnje u okviru regionalnih inicijativa.

Hrvatska je jedna od značajnijih zemalja učesnika u privatizaciji u Srbiji, jer su u periodu od 1999. do 2008. godine direktne investicije hrvatskih preduzeća u Srbiji iznosile oko 500 miliona evra, što obuhvata više od 19 odsto ukupnih hrvatskih ulaganja u inostranstvu.

Sredinom 2008. godine koncern "Svislajon Takovo", jedan od najvećih konditora u regionu, kupio je fabriku "Jurofud market" iz Siska, jednog od vodećih konditora na području Hrvatske, u vrednosti od oko 20 miliona evra. Ovo je jedino i najveće srpsko ulaganje u hrvatsku privredu do sada.

Do sada je, kako navode u PKS, bilo nekoliko neuspešnih pokušaja privatizacija hrvatskih firmi od strane srpskih preduzeća.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image