• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EBRD traži obveznice u dinarima

Srbija će posle Rusije, Poljske i Rumunije biti četvrta zemlja gde će EBRD emitovati obveznice u lokalnoj valuti, ako Srbija promeni devizne propise, najavila Hildegard Gacek.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira izdavanje dinarskih obveznica, najavila je danas direktorka kancelarije te banke u Srbiji Hildegard Gacek.

Za izdavanje dinarskih obveznica te međunarodne finansijske institucije potrebno je, kako je objasnila, izmena zakonske regulative u Srbije, odnosno izmene Zakona o deviznom poslovanju i Zakona o hartijama od vrednosti.

Gacek je procenila da će izdavanje dinarskih obveznica EBRD-a biti moguće u 2011. godini.

Dinarima prikupljenim prodajom tih hartija od vrednosti EBRD će kreditirati kompanije u Srbiji. Od početka rada u Srbiji EBRD je dodelio više od 2,3 milijarde evra kredita različitim sektorima privrede, a tim novcem su dodatno prikupljene investicije u vrednosti
2,7 milijardi evra iz drugih izvora.

Vlada Srbije, prema saznanjima Bete, privodi kraju izmene zakona koji će omogućiti da strane finansijske institucije emituju dinarske obveznice. Za izdavanje tih hartija od vrednosti, pored EBRD zainteresovane su još neke inostrane banke.

Izdavanje dinarskih obevznica međunarodnih finansijskih institucija, prema oceni predsednika Upravnog odbora Sosijete ženeral Gorana Pitića, doprineće razvoju finansijskog tržišta u Srbiji i smanjiti učešće evra u finansijskim transakcijama.

"Koliki će biti interes za kupovinu dinarskih obveznica EBRD zavisiće od uslova izdavanje te hartije od vrednosti i stope prinosa", rekao je Pitić za Betu.

Što se tiče privrede zemlje u čijoj će valutu obveznice biti, EBRD prognozira lagani rast od 1,6 odsto u ovoj godini.
Umereni oporavak nastaviće se i u narednoj godini, kada se očekuje rast od 2,9 odsto, izjavio je danas vodeći ekonomista Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Piter Sanfi.

Predstavljajući Izveštaj EBRD-a o tranziciji, Sanfi je istakao da je Srbija tokom ekonomske krize uspela da očuva makroekonomsku stabilnost, za šta zasluge pripadaju srpskoj vladi i Narodnoj banci Srbije.

On je naglasio da prvobitna projekcija EBRD-a, o inflaciji u Srbiji za 2010. godinu od 7,7 odsto, sada deluje optimistički jer je izvesno da će rast cena premašiti osam odsto, ali prema njegovim rečima, to nije zabrinjavajuće.

Sanfi je napomenuo da EBRD ima poverenje u politiku ciljanja inflacije koju sprovodi NBS i očekuje se da u narednoj godini ona pada u skladu sa projekcijama centralne banke.

Prema rečima Sanfija, investitori kao najveće probleme u poslovnom okruženju u Srbiji navode korupciju, poresku administraciju i nedovoljno obučenu radnu snagu, a zemlje regiona bi, takođe, trebalo da unaprede poslovno okruženje.

Podsetivši da je nivo stranih direktnih investicija u regionu dramatično pao tokom krize, on je ocenio da postoji interesovanje investitora da ulažu, ali da i dalje oklevaju, što bi moglo da se promeni kada zemlje regiona dobiju statuse kandidata za ulazak u EU i unaprede investicionu klimu.

Prema njegovim rečima, makroekonomski rezultati Srbije na kratak rok nisu loši, ali radi njihovog poboljšanja u srednjem roku neophodno je sprovesti određene strukturne reforme, koje podrazumevaju nastavak pridruživanja EU i harmonizaciju srpskog zakonodavstva sa pravnim okvirom Unije.

Neophodno je i da Srbija završi proces privatizacije i restrukturiranja preduzeća, kao i da sprovede reformu javnog sektora, tako da on postane manji i efikasniji, istakao je Sanfi.

On je ukazao da je ekonomska kriza pokazala sve slabosti starog modela ekonomskog rasta u regionu koji je bio zasnovan na uvozu, visokoj domaćoj tražnji i visokom prilivu kapitala, zbog čega je potrebno sprovesti određene reforme da bi se i u budućnosti osigurao i ojačao rast.

Sanfi je naveo da je potrebno izgraditi lokalna finansijska tržišta u regionu i jačati domaće valute, ukloniti prepreke za rast izvoza, kao što su necarinske barijere, neefikasnost carinskih službi i korupcija.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image