• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada Srbije i MMF postigli dogovor

Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović izjavila je danas da je sa Međunarodnim monetarnim fondom dogovoreno da državni budžet za 2011. godinu bude usvojen najkasnije do 15. decembra.

"U ranim jutarnjim satima završili smo sve tehničke razgovore sa MMF-om i dogovorili da najkasnije do 15. decembra treba da bude usvojen budžet Srbije za 2011. godinu koji je u skladu sa paravilima fiskalne odgovornosti", kazala je Dragutinović novinarima u Skupštini Srbije.

Vlada i MMF su dogovorili, kako je navela, da budu vraćene u skupštinsku proceduru izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u koji su unete dve manje promene u odnosu na predlog koji je bio povučen iz Skupštine, a odnose se na minimalnu penziju i uslove penzionisanja žena.

"Minimalan penzija će iznositi 27 odsto prosečne plate, a produženje starosne granice za penzionisanje žena odloženo je za početak 2013. godine", objasnila je ministarka finansija.

Povodom spora sa sindikatima o beneficiranom radnom stažu ona je rekla da će biti formirane dve radne grupe koje će analizirati efekte uključivanja ili isključivanja pojedinih profesija iz grupa koje imaju pravo na kraći radni staž.

Dragutinović je rekla da će deficit državnog budžeta u idućoj, 2011. godini, koji je dogovoren sa MMF-om, iznositi oko 120 milijardi, približno koliko i u 2010. godini.

Deficit konsolidovanog budžeta, koji uključuje deficite državnog budžeta, socijalnih fondova i lokalne samouprave, iznosiće 140 milijardi dinara što bi trebalo da bude oko četiri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2011. godini.

Ona je naglasila da Ministarstvo finansija ne priprema novi zakon da bi se dodatno oporezovale komapanije čije je sedište u of-šor zonama, već da menje Zakon o porezu na dobit.

"Primetili smo da porez na dobiti nije dovoljno izdašan i da ga svi oni koji dobro zarađuju i koji zaista ostvaruju dobit - a Srbija im je centar poslovnog interesa, plaćaju po veoma niskoj stopi", rekla je Dragutinović.

Misija MMF boravila je u Beogradu od 21. oktobra do 5. novembra povodom šeste revizije kreditnog aranžmana, ali je dogovoreno da razgovori budu nastavljeni na relaciji Beograd-Vašington, prenosi Beta.

Glavni razlog produžetka razgovora bio je usaglašavanje predloga budžeta Srbije za 2011. godinu, a ostalo je i da se, do zasedanja Borda direktora MMF-a, zakazanog za 22. decembar, preciziraju izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Izmenama tog zakona koje je predložila Vlada u dogovoru sa MMF-om nije bilo zadovoljno pet sindikata, koji su tražili garancije da prošecna penzija neće biti manja od 60 odsto prosečne plate, pa je predlog zakona bio povučen iz skupštinske procedure.

"Sindikati ne odustaju od sporazuma koji su sa Vladom Srbije postigli o izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i od premijera Mirka Cvetkovića traže garancije da će taj dogovor biti i ispunjen", izjavio je danas Beti šef pregovaračkog tima sindikata Milorad Miajtović.

Mijatović je rekao da predstavnici sindikata uporno pokušavaju da od nadležnih u Vladi dobiju odgovor kada će izmene zakona o penzijama biti vraćene u skupštinsku proceduru, ali da odgovora još nema.

"Nemamo nikakve nove informacije i ne znamo zašto se sa vraćanjem zakona u skupštinsku proceduru toliko dugo čeka", kazao je Mijatović.

Prema dogovoru Vlade i sindikata minimalna penzija ne može biti manja od 27 odsto prosečne zarade. Dogovoreno je i da se posebnom uredbom ili zakonom reši problem oko 6.000 radnika koji su proglašeni tehnološkim viškom i koji bi, prema važećem zakonu, trebalo da čekaju vreme za penziju.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image