• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Država preuzima "PIK Bečej"

Država će, planom reorganizacije, postati većinski vlasnik poljoprivrednog kombinata "PIK-a Bečej" privatizovanog pre tri godine, kaže predsednik Stručne komisije za utvrđivanje stanja u tom preduzeću Miroslav Vasin.

Planom reorganizacije tog kombinata, koji bi trebalo da bude donet najkasnije za mesec ipo dana, predviđena je konverzija svih dugova PIK-a u državno vlasništvo, "što će omogućiti da država postane većinski vlasnik "PIK-a Bečej", rekao je Vasin novinarima u Vladi Vojvodine.

Posle sastanka, na kojem su učestvovali ministar poljoprivrede Saša Dragin, predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić, članovi rukovodstva PIK-a i predstavnici sindikata, Vasin je izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorom kojim bi, kako je rekao, na najbolji način trebalo da bude rešena budućnost tog kolektiva sa više od 1.500 zaposlenih.
I
stičući da je predloženo originalno rešenje, koje bi moglo da bude model za rešavanje drugih sličnih problema nastalih u privatizacijama, on je naglasio da ovim predlogom "država na najsveobuhvatniji način do sada, na teritoriji Vojvodine, ulazi u rešavanje problema PIK-a Bečej".

Osnovno u predloženom rešenju komisije, odnosno radne grupe u kojoj su predstavnici vlada Srbije i Vojvodine, kao i bečejske opštine, jeste da prvenstveno budu zaštićeni interesi zaposlenih u tom kombinatu, rekao je Vasin.

On je napomenuo da će, osim plana reorganizacije, u predviđenom roku biti donet izveštaj o stanju potraživanja i dugovanja kombinata, kao i da će biti obavljena procena njegove vrednosti.

Vasin je napomenuo da je komisija, u izveštaju o poslovno-finansijskom stanju "PIK-a Bečej" konstatovala velika dugovanja tog kombinata, koja iznose nekoliko desetina miliona evra, ali je napomenuo da će taj i drugi iznosi biti precizirani u novom izveštaju.

Buduća reorganizacija podrazumeva konsolidovanje celokupnog sistema "PIK-a Bečej" u privrednom pogledu, kao i kvalitetan socijalni program za eventualni višak zaposlenih, kojih, kako se procenjuje, nije mnogo, kazao je Vasin. On je dodao da time "država na sebe preuzima sudbinu tog najvećeg i najznačajnijeg kombinata u Srbiji".

On je dodao da su, prema nalazima komisije, resursi PIK-a sačuvani i da imaju dobre mogućnosti, tako da bi taj kombinat u relativno kratkom roku mogao da bude stabilno, profitabilno preduzeće, na zadovoljstvo zaposlenih, čitave opštine, Vojvodine i Srbije.

Vasin je napomenuo i da je Đorđije Nicović, koji je predvodeći konzorcijum od nekoliko fondova, 2007. godine kupio "PIK Bečej" (za oko 30 miliona evra) "platio realnu, vrlo visoku cenu, što pokazuje da u startu privatizacije, nije bilo nikakvih špekulativnih namera".

Problemi tog kolektiva su nastali, verovatno, i pre i posle privatizovanja, a njihovim uzrocima ova komisija se nije bavila, zaključio je Vasin.

Vršilac funkcije predsednika novog Upravnog odbora "PIK-a Bečej" i dugogodišnji pravni zastupnik tog kombinata Ljubomir Mandić, izrazio je zadovoljstvo postignutom saglasnošću sa Vladom Vojvodine o rešavanju problema i budućeg statusa tog preduzeća i dodao da će u predviđenom roku biti definisani vlasnički odnosi sa državom.

On je naglasio da je bitno to što je komisija utvrdila da je ugovor o kupoprodaji, koji je Nicović potpisao u ime fondova, ispoštovan i da je sve plaćeno, ali je ocenio da za nastale probleme "30 odsto krivice snosi menadžment i Upravni odbor, koji su kombinat vodili od privatizacije do danas".

"Tog menadžmenta više nema, a stvar je nadležnih organa da preispitaju poslovanje i utvrde svačiju odgovornost", kazao je Mandić i podsetio da je Nicović nakon privatizacije 'PIK-a Bečej' zadržao dotadašnji menadžment i Upravni odbor.

Mandić je istakao da će problemi u isplati zaostalih zarada, zbog čega su zaposleni stupili pre desetak dana u štrajk, biti uspešno rešeni i da će sve plate biti isplaćene do nove godine, uz eventualno kašnjenje od 15 do 20 dana, što, kako je rekao, ne bi trebalo da bude prepreka uspostavljanju novog sistema poslovanja i rada.

I predsednik Samostalnog sindikata "PIK-a Bečej" Branislav Šekerović izrazio je zadovoljstvo predlogom rešenja koji će omogućiti opstanak kombinata i dodao da će sindikalci, u predstojećim pregovorima sa vlasnikom, tražiti isplatu zarada na osnovu ranije potpisanog sporazuma.

On je napomenuo da zaposleni u PIK-u Bečej imaju prosečnu zaradu oko 21.500 dinara i dodao da je poslednja isplaćena plata za avgust ove godine.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image