• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Skupštinu ide nepromenjen zakon o penzijama

Zakonom je zakucan odnos minimalne penzije i prosečne plate, uvećan staž za žene tek od 2013, a penzije će rasti koliko i državne plate.

Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić izjavio je da se Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju koji je potpuno usaglašen sa Međunarodnim monetarnim fondom neće više menjati.

"O tim izmenama dogovorili smo se predstavnici MMF i ja. Prva je da obezbedimo garanciju za isplatu najniže penzije u visini najmanje 27 odsto prosečne zarade u prethodnoj godini, što je iznad svih zahteva bilo koje strane. Drugo, uspeli smo, uz izuzetne napore, da pomerimo početak primene uvećanog staža za žene sa 2011. na 2013. godinu", rekao je Krkobabić za "Novosti".

Krkobabić je kazao da su predstavnici MMF-a kategorički izjavili da ne može više biti nikakvih promena u Zakonu o PIO, odnosno da oni to neće prihvatiti.

On je rekao da je "najčvršća garancija da će penzije rasti jeste njihovo usklađivanje sa rastom zarada u javnom sektoru".

"Garantujem da će se primanja penzionera stalno povećavati i neprestano ići gore, kako zarade u javnom sektoru budu rasle", istakao je Krkobabić.

On je dodao da to ne zavisi od njegove volje ili želja već od ekonomske snage zemlje.

"Koliko brzo budemo jačali privredu, povećavali izvoz, produktivnost rada, nivo zaposlenosti, tom dinamikom će povećanje standarda da osete svi građani, pa i penzioneri. Najvažnije je da se penzije usklađuju sa kretanjem zarada u javnom sektoru", kazao je Krkobabić.

Na primedbu da je zakon o PIO povučen iz Skupštine pod pritiskom sindikalnih vođa, Krkobabić je odgovorio da je Vlada zakon usvojila bez ijedne primedbe i poslala u Skupštinu, a da je povučen jer je budžet predvideo i treće usklađivanje plata i penzija od januara, pa je to bilo neophodno da se unese i u zakon.

"Pošto je premijer zakon povukao iz procedure, na njemu je da taj zakon ponovo vrati u parlament. To je čisto tehničko pitanje", kazao je Krkobabić za "Novosti".

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image