• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rebalansom tri puta veće premije za mleko

Premija za mleko, posle usvajanja rebalansa budžeta za 2010. godinu, biti uvećana skoro tri puta i da će povećanje važiti i za pravna, i za fizička lica, saopštilo je ministarstvo poljoprivrede.

Ministarstvo očekuje da će rebalansom dobiti dodatna sredstva u iznosu od 650 miliona dinara, od traženih milijardu i 270 miliona.

Paralelno sa usvajanjem rebalansa, ministarstvo će, kako je najavljeno u saopštenju, izmeniti Uredbu o uslovima i načinu korišćenja premije za mleko za 2010. godinu.

U saopštenju se napominje da ministarstvo poljoprivrede već daje 30-40 odsto bespovratnih sredstava za kupovinu novog stada i da poljoprivrednik za svako grlo stoke koje drži dobija 12.500 dinara godišnje. Takođe, ministarstvo plaća premiju za mleko.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede takođe očekuje da će agrarni budžet za 2011. godinu biti uvećan, što će omogućiti dodatna ulaganja u sektor poljoprivrede, posebno stočarstva.

U saopštenju se još jednom ocenjuje da je za krizu na tržištu mleka odgovoran monopolski položaj "Danube foods groupe", što dokazuje i presuda Upravnog suda od 2. novembra. U toj presudi se kaže da je sklapanje štetnih ugovora po proizvođače mleka imalo za posledicu odustajanje poljoprivrednika od proizvodnje mleka, a time i smanjenje ukupnih količina mleka.

Pošto je Upravni sud utvrdio da "Danube foods groupa" ima monopol na tržištu otkupa mleka i da je taj monopol zloupotrebila, Tužilaštvo je pokrenulo pretkrivični postupak protiv vlasnika, odnosno odgovornog lica te firme.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će i dalje činiti napore u cilju prevazilaženja trenutne situacije u sektoru mlekarstva i nastaviti da štiti interese primarnih proizvođača mleka, navedeno je na kraju saopštenja.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image