• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Guverner: Zbog hrane raste inflacija

Guverner NBS Dejan Šoškić izjavio je da je ovogodišnja inflacija od 9,5 odsto posledica poskupljenja hrane i jednim delom depresijacije kursa, rasta tražnje i ekspanzivne monetarne politike u prvoj polovini godine.

Šoškić je u intervjuu za "Blic" rekao da je cilj NBS da inflacija naredne godine bude oko 4,5 odsto, ali je upozorio da prevelika javna i privatna potrošnja i poskupljenja hrane i energenata mogu da ugroze taj plan.

"Narodna banka će bez kompromisa težiti ostvarenju tog inflacionog cilja, a to je 4,5 odsto plus - minus 1,5 odsto", rekao je Šoškić govoreći o inflaciji naredne godine.

Na pitanje o odbrani kursa dinara za koju je ove godine potrošeno 2,4 milijarde evra deviznih rezervi, Šoškić je kao jednu od mera pomenuo i obaveznu rezervu banaka.

"Rudimentarna, ali direktna i efikasna mera kontrole kreditne ekspanzije i količine dinara jeste obavezna rezerva banaka", rekao je Šoškić i dodao da NBS ozbiljno razmatra korišćenje i te mere u narednom periodu.

Upitan o zaduživanju države, Šoškić je rekao da je iznos javnog duga države preko 38 odsto bruto domaćeg proizvoda i da to nije "alarmantno", ali da je "alarmantna dinamika njegovog povećanja poslednjih godina".

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image