• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Inflacija u Srbiji veća od očekivane"

Godišnja inflacija u Srbiji je između devet i 10 odsto, što je više od projektovanih šest plus minus dva procenta, izjavio je danas ministar trgovine i usluga Srbije Slobodan Milosavljević.

"Jednim delom to je posledica svetske ekonomske krize i rasta cena energenata u svetu, ali i dupliranja cena prehrambenih proizvoda", rekao je on novinarim u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Inflacija veća od planirane, kazao je ministar trgovine Srbije, posledica je i depresijacije dinara, koji je oslabio za 15 odsto od početka godine, što se sve "prelilo na povećanje cena gotovo svih proizvoda".

Milosavljević je ocenio da bi država sledeće godine trebalo da vodi još restriktivniju kreditno-monetarnu politiku i da istraje na tome da inflacija bude u okvirima koje će predvideti budžet i Narodna banka Srbije, što bi trebalo da bude za četiri do pet procentnih poena niže nego u 2010.

Nastavljeni su razgovori radne grupe, kazao je, Milosavljević, čiji je kratkoročni cilj stabilnost cena poljoporivredno-prehrambenih proziva.

"Juče smo imali sastanak sa predstavnicma Ministarsva energetike Srbije i menadžmentom Naftne industrije Srbije (NIS) sa kojima je razgovarano o demonopolizaciji tržišta nafne i naftnih derivata, jer i je energenika imala veliki uticaj na rast cena u ovoj godini", kazao je on.

Milosavljević je precizirao da je razmatrano i uvođenje "mediteranske formule" za određivanje cena naftnih derivata. Prema toj formuli, cene naftnih derivata u Srbiji odredivale bi se na osnovu cena derivata, a ne nafte, na berzama zemalja Sredozemlja.

Na pitanje novinara kada i da li će biti formirana agencija za brze intervencije na tržištu umesto robnih rezervi, Milosavljević je kazao da novac za tu namenu nije predviđen u budžetu za 2011.

"To je dobra ideja koja je prisutna u značajnom broju zemalja u Evropi i okruženju, ali problem predstvalja veliki početni kapital koji je potreban za osnvanje takve institucije", kazao je Milosavljević.

On je naveo da je potrebno obezbediti veliku količinu proizvoda ili veliku sumu novca kojim bi se u najboljem trenutku kupovale velike količine robe koja bi se plasirala na tržište u trenutku rasta cena ili manje ponude.

"To su količine čije vrednosti iznose nekoliko stotina miliona evra na godišnjem nivou", kazao je srpski ministar trgovine.

Milosavljeviće je kazao da se Ministarstvo trudi da robne rezeve reaguju u skladu sa finansijskim mogućnostima i čine sve da se rasporloživim sredstvima predupredte ili minimalizuju premećajui na trzštu.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image