• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šoškić: Granica za odbranu kursa ne postoji

Ne postoji utvrđena granica deviznog kursa koju Narodna banka Srbije brani, izjavio je Guverner NBS Dejan Šoškić i podsetio da su dnevne oscilacije kursa domaće valute u odnosu na evro znatno manje nego oscilacije drugih valuta u odnosu na zajedničku evropsku monetu.

Šoškić je naglasio da će centralna banka na deviznom tržištu intervenisati kada proceni da su dnevne oscilacije suviše velike.

Prema njegovim rečima, oscilacije i nestabilnost deviznog kursa dinara u odnosu na evro znatno su manje u odnosu na oscilacije drugih evropskih valuta prema evru. On je naveo kao primer poljsku valutu, zlot, koja u toku dana padne i za dva i više odsto, kao što se dogodio pre nekoliko dana.

"To bi bilo kao kad bi kod nas u jednom danu dinar porastao ili pao za dva do tri dinara u odnosu na evro. To se nije desilo, upravo zbog toga što je naša politika intervenisanja na deviznom tržištu okrenuta ka tome da se otklone preterane dnevne oscilacije i, po našem sudu, nerealna psihološka očekivanja koja mogu da ugroze stabilnost kako na deviznom tržištu, tako i u makroekonomskom okruženju", dodao je Šoškić.

Na pitanje novinara da li nešto može detaljnije da kaže o daljoj dinamici korišćenja intervencije na deviznom tržištu i njenom obimu, Šoškić je rekao da ta informacija, čak i da postoji, ne bi mogla da bude plasirana u medijima.

"Tu vrstu informacije ne bi trebalo da dobijete od institucije koja ima mogućnost da interveniše na domaćem deviznom tržištu, jer to može da izazove spekulativne postupke pojedinih učesnika", naglasio je on.

Guverner NBS je rekao da će u narednom periodu koristiti sve raspoložive instrumente kako bi se očuvala makrostabilnost, podsećajući da tu ne spadaju samo mogućnost određivanja visine referentne kamatne stope i obaveznih rezervi, već i intervencije NBS na deviznom tržištu.

"Svaki put kada NBS eventualno proda devize, povlači se dinar iz opticaja", rekao je guverner i dodao da je to takođe jedan od restriktivnih instrumenata monetarne politike.

Šoškić je kazao da će se regulativa koja se odnosi na banke unapređivati u pravcu ostvarenja osnovnih ciljeva NBS i dugoročnog interesa razvoja zemlje.

Dinar je i danas, sedmi dan uzastopno, nastavio da slabi prema evru, i to 19 para ili 0,18 odsto, tako da zvanični srednji kurs iznosi 107,3818 dinara za evro.

NBS je od početka godine prodala ukupno 2,389 milijardi evra, kako bi ublažila prevelike dnevne oscilacije kursa dinara i obezbedila funkcionisanje deviznog tržišta.

Dinar je ove godine bio najjači 4. januara, kada je zvanični srednji kurs evra bio 95,9679 dinara, a najslabiji 4. novembra, kada je evro vredeo 107,5216 dinara.

DinaCard kartica uspešan nacionalni projekat

Naši građani su u prilici da od sada, kada borave u inostranstvu, obavljaju sva plaćanja uz pomoć nacionalne DinaCard kartice, rekao je danas na promociji prihvatanja DinaCard kartice u inostranstvu, održanoj u NBS guverner Dejan Šoškić.

On je podsetio da se ova kartica već sedam godina uspešno primenjuje u domaćem platnom prometu, a da se od 25. novembra ove godine prihvata u 185 zemalja sveta sa preko 15 miliona prodajnih mesta i 700.000 bankomata preko poslovne mreže "Diskaver Fajnenšl Servises".

Šoškić je naglasio da su očekivanja NBS da će korišćenje DinaCard kartice povećati efikasnost platnog prometa u Srbiji, što jeste jedan od osnovnih zadataka NBS, ali i da će dovesti do veće upotrebe kartice kod građana, ukazujući na činjenicu da se ona uglavnom koristi samo u većim gradovima Srbije.

"NBS je uverena da će korišćenje DinaCard kartice u inostranstvu doprineti i većem korišćenju kartice u Srbiji, jer su primećene velike regionalne razlike. Još uvek se kartice najviše koriste u Beogradu, Novom Sadu i Nišu", rekao je Šoškić.

On je podsetio da će "DinaCard" kartica biti prihvaćena na mreži "Diskaver Fajnenšl Servises" jednoj od vodećih svetskih kompanija u kartičnom poslovanju, koja i ima godišnji obrt koji premašuje 240 milijardi dolara.

Šoškić je ocenio da je ovo veliki uspeh banaka koje posluju u našoj zemlji i koje su u poslednjih osam godina, zajedno sa NBS sprovele ideju o postojanju nacionalne platne kartici DinaCard i pretvorili je u uspešan kartični sistem koji sada ulazi u partnerstvo sa renomiranom inostranom finansijskom kompanijom.

"Korisnici bankarskih usluga u Srbji su DinaCard kariticom do sada izvršili 150 miliona plaćanja i podizanja gotovine i ostvarili preko 400 milijardi dinara prometa", rekao je guverner.

On je dodao da će NBS i u narednom periodu nastaviti da intenzivno radi na razvoju platnog sistema u Srbiji, a jedan od ciljeva je i uvođenje čip tehnologije u postojeći kartični sistem.

Izvršni potpredsednik "Diskaver Fajnenšl Servises" Dijan Oferins izjavila je da je Srbija prva zemlja u Evropi koja je ušla u partnerstvo sa ovom velikom američkom kompanijom i ocenila da je potpisani ugovor NBS i "Diskaver Fajnenšl Servises" od istorijskog značaja za Srbiju.

"Progresivni ste i imate napredne stavove", ocenila je Oferins i naglasila da je bilo potrebno dosta hrabrosti da se uđe u ovaj projekat.

Promociji prihvatanja DinaCard kartice u inostranstvu, prisustvovala je i američka ambasadorka Meri Vorlik koja je izjavila je da je sigurna da će doći i do većih investicionih aktivnosti kako u javnom tako i u privatnom sektoru.

Korisnici koji žele da "DinaCard" karticu koriste i u inostranstvu treba da se obrate svojoj banci, kako bi postojeću karticu zamenili novom sa logotipima na poleđini.

Za plaćanje u inostranstvu neće biti nikakve provizije, dok za korišćenje kartice na bankomatu visina provizije zavisi od poslovne politike banke, navode u NBS.

Standarde provizije za sve druge kartice poput 'Viza', 'MasterCard", provizije se kreću od 1,5 dolara plus deo procenta koji se odnosi na visinu ostvarenog prometa.

"Discover Financial Services" je jedan od najvećih izdavalaca kreditnih kartica u SAD. Njihova poslovna mreža se sastoji od "Discover Network" - sa milionima prodajnih mesta i bankomata, "PULSE" - jedne od najvećih mreža bankomata u SAD, i "Diners Club International" - globalne mreže koja je prisutna u više od 185 zemalja sveta.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image