• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Duvandžije iznenađene povećanjem akciza

Povećavanje akciza na cigarete bez dogovora sa industrijom loše će uticati na poslovanje i privlačenje stranih investitora u Srbiju, ocenile su tri najveće svetske duvanske kompanije sa fabrikama u Srbiji.

Direktor kompanije Filip Moris internacional zajugoistočnu Evropu Skip Bornhiter kazao je da bi planom Ministarstva finansija Srbije akcize od 2011. godine bile veće za oko 20 dinara po paklici cigareta.

"Iznenađeni smo i razočarani ponašanjem Ministarstva finansija koje namerava da poveća akcize na cigarete više od onoga što je ranije dogovoreno sa duvanskim kompanijama", kazao je on na zajedničkj koferenciji za novinare kompanija Filip Moris, Japan tabako i Britiš Ameriken tabako.

Bornhiter je kazao da prihodi od akciza i poreza na dodatu vrednost (PDV) na cigarete čine 12 odsto prihoda budžeta Srbije i da su se Vlada i Skupština Srbije Zakonom o akcizama obavezale na određeni tempo povećanja akciza do kraja 2012. godine, koji je dogovoren sa duvanskim kompanijama.



Kako je naveo, prihodi budžeta Srbije od poreza i akciza na cigarete u ovoj godini biće oko 75 milijardi dinara, a sa dogovorenim rastom akciza u narednoj godini ti prihodi bi dostigli oko 88 milijardi dinara, a samo prihodi od akciza bili bi veći za 17 odsto.

Borniter je kazao da su predstavnici Ministarstva finansija na sastanku sa duvanskim kompanijama kazali da "postoji rupa u budžetu koju moraju da popune" i da su do ideja da to učine većim akcizama na cigarete došli na predlog Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Predstavnici sve tri kompanije istakli su da je predvidivost uslova poslovanja veoma značajna za privlačenje stranih investirora u Srbiju i da bi odbijanje Vlade Srbije da učestvuje u dijalogu sa tim kompanijama bio loš signal sa sve ulagače.

Oni su izbegli da procene koliki će uticaj na poslovanje duvanskih kompanija imati evetualni veći rast akciza na cigarete od dogovorenog.

Generalni direktor Britriš ameriken tabaka za Srbiju i Crnu Goru Daglas Laferti kazao je da je rano govoriti o efektima te odluke Ministarstva finansija, ali da neće povoljno uticati na planove poslovanja u idućoj godini.

Direktor korporativnih poslova Japan tabako internacional Adrijatik Goran Pekez kazao je da duvanske kompanije zapošljavaju nekoliko hiljada radnika u Srbiji i da su od 2003. godine do sada investirale više od milijardu evra.

"Ako toliko investiramo zar ne zaslužujemo predvodljivost uslova poslovanja?", upitao je on.

Pekez je kazao da su kompanije predložile Ministarstvu finansija da se promeni sistem utvrđivanja minimalne akcize, kroz ustanovaljavanje prosečne ponderisane cene paklica cigarete, ali da je taj predlog odbijen.

Predstavnici sve tri duvanske kompanije su izrazili očekivanje da će se kroz dijalog sa Ministarstvom finansija doći do rešenja oko povećanja akciza koje bi bilo prihvatljivo za obe strane.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image