• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Benzin skuplji zbog većih akciza?

Vozači u Srbiji i pored predstojeće liberalizacije tržišta uskoro bi mogli da očekuju novo poskupljenje goriva. Benzin bi tako mogao da košta 123,5 dinara, evrodizeč 123,5, a TNG 69,5 dinara.

Usklađivanjem akciza sa godišnjom stopom inflacije, koju Vlada pravi u januaru, benzin bi u maloprodaji poskupeo tri dinara po litru, dok bi dizel goriva bila skuplja dva i po dinara, piše "Blic".

Tečni naftni gas poskupeo bi dinar po litru. I to nije sve. Kako tvrde stručnjaci, gorivo bi moglo da poskupi i ranije nezavisno od povećanja akciza zbog skoka cene nafte i jačanja dolara.

Tome u prilog govori i činjenica da je procenat promene cene od prethodne korekcije, kako kažu u Ministarstvu energetike, veći oko tri odsto, a potrebno je da dostigne 3,5 odsto. Ovo bi, kažu stručnjaci, moglo da se desi vrlo skoro.

Ono što je mnogo izvesnije jeste poskupljenje u januaru zbog redovne korekcije akciza na derivate.

Iako se ne radi o novini, već o redovnom godišnjem usklađivanju ovog nameta, budžet vozača uvek dodatno optereti ovakvo poskupljenje.

Ako se pretpostavi da je prosečna godišnja inflacija u ovoj godini bila osam odsto, to bi značilo povećanje akciza za isti toliki procenat, pa bi akciza na benzin skočila sa sadašnjih 44,7 na 48,2 dinara, na dizel goriva sa 30,47 na 32,8 dinara po litru, a na TNG sa 15,24 dinara na 16,4 dinara.

Stručnjaci kažu da će država svakako iskoristiti mogućnost da na ovaj način napuni državnu kasu, ali da ne mora da znači da će naftaši od nove godine držati maskimalne cene zbog liberalizacije tržišta.

Ukoliko cena benzina u Srbiji uskoro poraste, građani koji mesečno pređu 1.000 kilometara (što je srpski prosek) moraće za motorni benzin od 95 oktana da odvoje 12.150 dinara, što je u odnosu na januar, kada je benzin koštao 110,4 dinara, više za hiljadu i sto dinara.

Korisnici evro dizela u januaru su odvajali 10.896 dinara za mesec dana vožnje, dok bi sada, trebalo da izdvoje 12.360 dinara.

Ivan Nikolić, ekonomsita Ekonomskog instituta, kaže da će država odrediti da li će akcize usklađivati sa prosečnom inflacijom, ali da će poskupljenja svakako biti. Čak je moguće da naftaši promene cenovnike i pre januara.

"Kako sada stvari stoje, čini mi se da nas poskupljenje goriva, i to ne zbog akciza, očekuje uskoro. Cena nafte raste, a dolar jača u odnosu na evro, pa nas vrlo brzo čeka novo poskupljenje", objašnjava Nikolić.

I naftaši očekuju da država poveća namet na gorivo od Nove godine, ali smatraju da bi otvaranje tržišta moglo da neutrališe to poskupljenje.

Nebojša Atanacković iz kompanije "Nafta" kaže da će država svakako iskoristiti priliku da na ovaj način napuni budžet.

"Ipak, i pored liberalizacije tržišta, država će zadržati mogućnost da propiše najviše moguće cene, što znači da bi naftaši mogli da kada se otvori tržište prodaju derivate po nižim cenama od maksimalnih", ističe Atanacković, prenosi "Blic".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image