• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sedam kompanija na tenderu za Telekom

Ukupno sedam kompanija prijavilo se u roku za učešće na tenderu za kupovinu 51 odsto akcija Telekoma Srbije.

Ministarstvo finansija Srbije saopštilo je da su to kompanije "Dojče telekom", "Frans telekom", "Telekom Austrija", "Amerika movil", "Veder investments", "Turksel" i "Vimpelkom".

Uvidom u podnetu dokumentaciju, tenderska komisija je zaključila da je svih sedam kompanija kvalifikovano za učešće na tenderu, ističe se u saopštenju.

Sledeći korak u postupku prodaje većinskog paketa akcija "Telekoma Srbije" je uplata i dostava dokaza o uplati koja će omogućiti uvid u dokumentaciju srpske telekomunikacione kompanije, ističe se i dodaje da rok za to nije predviđen.

"Sve kompanije imaju rok do 21. februara 2011. da dostave obavezujuću ponudu za kupovinu Telekoma Srbije, a ukoliko bude više ponuda, krajem februara biće organizovana aukcija pred televizijskim kamerama", kazao je državni sekretar Ministarstva finansija Vuk Đoković.

On je kazao da će kupac biti kompanija koja na aukciji ponudi najveću cenu, a u slučaju da stigne samo jedna obavezujuća ponuda, Telekom će biti prodat po ponuđenoj ceni.

Kako je dodao Đoković, kupac većinskog udela u Telekomu moraće da dobije saglasnost antimonopolskih komisija u Srbiji, Bosni i Hercegovini i u Crnoj Gori, gde je Telekom vlasnik telekomunikacionih kompanija, nakon čega će uslediti uplata novca.

Đoković je izrazio očekivanje da će da to bude krajem prve polovine sledeće godine.

Vlada Srbije je na prodaju pronudila paket od 51 odsto akcija od ukupno 80 odsto akcija koje država Srbija ima u Telekomu. Preostalih 20 odsto je u vlasništvu grčke kompanije OTE u kojoj "Dojče telekom" ima 30 odsto kapitala.

Ministarstvo finansija Srbije objavilo je 20. oktobra tender za prodaju 51 odsto akcija "Telekoma Srbije", čija je ukupna vrednost procenjena na 2,43 milijarde evra.

Kompanija Telekom Srbije imala je profit od 13,3 milijarde dinara u 2009. godini i prema tome bila kompanija sa najvećom neto dobiti na sprskom tržištu.

U vlasništvu Telekoma su telekomunikacione kompanije "Mtel" u Crnoj Gori i "Telekom Srpske" u Bosni i Hercegovini.

Prema podacima sa kompanijskog sajta www.vimpelcom.com, ruska kompanija "Vimpelkom", listirana na Njuroškoj berzi, posluje na tržištima Rusije, Ukrajina, Kazahstana, Uzbekistana, Tadžihitana, Gruzije, Jermenije, Kirgistana, Vijetnama i Kambodže ima 92 miliona korisnika mobilne telefonije.

Turska komanija "Turksel" www.turkcell.com ima 34 miliona korisnika i posluje u Turskoj, Azerbejdžanu, Kazahstanu, Gruziji, Moldaviji, Ukrajini i Kipru.

Vlasnik "Turksela" i "Vimpelkoma" je ruska Alfa grupa, čije je vlasnik Mihail Fridman.

Telekomunikaciona kompanija America movil (www.americamovil.com), u vlasništvu meksičkog miljardera Karlosa Slima, posluje u 18 država Severne i Latinske Amerike, ima više od 211 miliona korisnika mobilne telefonije i 27 miliona korisnika fiksne telefonije.

Prema podacima Vikipedije (www.wikipedia.org), italijanski "Veder investments" je privatna telekomunikaciona kompanija, u kojoj 97 odsto vlasništva ima Egipćanin Nagib Saviris (Naguib Sawiris).

Kompanija ima više od 112 miliona korisnika mobilne i fiksne telefonije i interneta u osam država.

"Veder investments" je vlasnik i egipatske komapnije Oraskom telekom, trećeg po veličini operetera mobilne telefonije u Italiji Vind telekomunikacije i trećeg mobilnog operatera u Grčkoj Vind Helas.

"Dojče telekom" posuluje u 50 zemalja, ima višse od 200 milona korisnika, a u 2009. godini prihod grupe biojj je 64,6 milijardi evra.

Više od polovine prihoda ostvareno je van Nemačke. Prošle godine je zapošljavao 260.000 ljudi.

Grupa "Frans telekom" je krajem septembra 2010. imal više od 203 miliona korisnika u 32 zemlje. Među njima su 144,5 miliona korisnici mobilne telefonije i više od 13,3 miliona korisnika ADSL internteta. Glavni brend im je "oranž".

Grupa "Telekom Austrija" posluje još i u Belorusiji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Lihtenštajnu, Makedoniji Sloveniji i Srbiji. U 2009. prihod grupe bio je 4,8 milijardi evra, a imali su 21 milion korisnika. Zapošljavaju 16.573 radnika, a u Srbiji imaju mobilnog operatera Vip mobajl.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image